Ganzenbord

Ganzenbord

24 juli 2017 0

 

Speel je mee?

Ganzenbord spelen. Dat het vakantie is merk ik aan de tijd voor spelletjes! Ik ben wel een spelletjesmens, maar vaak ontbreekt de tijd ervoor of eerlijk gezegd neem ik er de tijd niet voor. Maar nu alles even een tandje lager mag en kan, worden de gezelschapsspelletjes weer tevoorschijn gehaald. Heerlijk voor een zwoele zomeravond buiten in de tuin of een regenachtige dag lekker aan de keukentafel. In spellen kan ik vaak helemaal opgaan.

Ganzenbord

Als kind speelde ik vaak ganzenbord. Bij het opruimen van mijn ouderlijk huis kwam ik het spel weer tegen en het prijkt tegenwoordig bij mij in de kast. Eigenlijk is ganzenborden niet zomaar een spelletje. Je kunt er heel de levensweg van een mens in terugvinden.

Levensweg

Ga maar na. Soms ga je gewoon je gangetje. Dan opeens krijg je vleugels en vlieg je over het bord. Totdat je voor een diepe afgrond komt te staan. Je hebt geluk als je dan bij een brug komt, en eroverheen kunt. Raak je onderweg toch nog in een dip, letterlijk in de put, of voel je je opgesloten in één of andere gevangenis, dan kun je geen kant meer op. Je kunt hooguit wachten op iemand die je eruit komt halen. Iemand die je komt bevrijden. Als je dat geluk hebt, kun je weer verder. Wie weet kom je onderweg nog ergens in een herberg terecht.

Een park van vrede en rust

Doel van het hele spel is om aan het eind een schitterend park van vrede en rust te bereiken, vol prachtig groen en visrijke vijvers. Daarnaar ben je al die tijd op weg geweest. Tenzij je onderweg de dood vindt. Want dat kan ook gebeuren tijdens het ganzenbordspel.

Levensverhalen

In het spel gaat het over het hele leven. Zoals het ook bij geloven over heel het leven gaat. De bijbel staat ook vol van die levensverhalen. Verhalen die soms al drieduizend jaar lang doorverteld worden. Verhalen over ervaringen van mensen en ontmoetingen met God. Verhalen die je zomaar raken omdat je er je eigen leven in herkennen kunt. Je zou hun verhalen zo over een ganzenbord kunnen uitleggen.

Zelf hoopte ik bij het spelen nooit in die vreselijke put terecht te komen, want dan stond je letterlijk buitenspel en dat was saai. Maar ik weet ook dat die tijd bij het leven hoort en dat ieder daar een keer op zijn of haar tijd mee te maken krijgt. Nu hoop ik vooral dat ik veel bruggen tegenkom en uiteindelijk ooit in die mooie oase van vrede en rust terecht zal komen, dat naar ik geloof niet alleen bestemd is voor de winnaar van het spel maar voor ieder mens. Dat gun ik iedereen.

Een spelletjesrijke zomer gewenst aan alle lezers!

Waar bevind jij je nu op het ganzenbord?

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Gastblogger
MijnKerk.nl