Gebroken hart

Gebroken hart

4 september 2019 2

Een gebroken hart hebben is heel pijnlijk. Je relatie die zo idyllisch leek, beloftes die niet vervuld werden, mooie plannen die niet tot uitvoer kwamen, het is allemaal in duigen gevallen. Dit verwerken is een proces vol ups en downs. Het ene moment kun je de hele wereld aan en het volgende moment wil je niets anders dan in de grond verdwijnen: het is gewoon niet gemakkelijk.

Wetenschappers hebben het effect bestudeerd op onze hersenen en leverden het bewijs dat een gebroken hart niet een verzonnen ziekte is. Liefde doet pijn. Dat is gewoon een feit. Het verwerken van liefdesverdriet is een ingewikkeld proces dat gepaard gaat met veel afwisselende emoties en stemmingen. Een gebroken hart veroorzaakt geen fysieke pijn, mentale pijn daarentegen is wel aanwezig. En het kan wel drie maanden duren.

Het is een open deur, maar in de allereerste plaats is het belangrijk te erkennen dat je liefdesverdriet hebt. En laat de gevoelens van pijn, ontkenning, woede en misschien wel teleurstelling toe. Het hoort er allemaal bij. Je kunt niet gewoon doorgaan alsof er niets aan de hand is. Liefdesverdriet wacht rustig op je tot je weer thuis bent.

Oh ja, je kunt altijd nog een bezoek brengen aan het Museum van de Verbroken Relaties. Daar moet je wel even voor reizen. Het Museum van de Verbroken Relaties in Zagreb (Kroatië) verzamelt spullen die mensen met een gebroken hart liever kwijt dan rijk zijn. Als een relatie stukloopt blijven er altijd spullen over. Dat kan gaan van liefdesbrieven tot foto’s, elk vergezeld van aantekeningen, datums en locaties.

Voor degenen die op dit moment met deze pijn te maken hebben: onthoud dat je zeker niet de enige bent. Wat er ook gebeurd is, Jezus nodigt ons uit om bij Hem genezing, hoop en liefde te vinden. Wij mensen zijn door Hem gemaakt als veerkrachtige wezens. Onze hersenen hebben het geweldige vermogen om te leren, zich aan te passen en zichzelf te herprogrammeren naar aanleiding van moeilijke situaties. Bijzonder he?

Dus laat al die ellende van liefdesverdriet je niet stoppen om opnieuw verliefd te worden als je daar weer klaar voor bent.

Lieve Vader,
vandaag kom ik voor U
met de vraag of U mijn
gekwetste hart wilt helen.
Help me te onthouden dat
Uw liefde groter is,
Uw vrede sterker en
Uw beloften groter dan
alles wat mij dreigt te overkomen.
In Jezus naam, 
Amen!

Naar psalm 147: 3

Vraag Jezus daar te komen waar jij veerkracht mist. Hij helpt!

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Wilma Kruithof
Wilma Kruithof
2 reacties op “Gebroken hart
  1. Anoniem

    Mooi stukje.. zelf gelukkig geen ervaring mee op t gebied van mijn relatie met mijn man.. maar merk dat ik wel veel verdriet en pijn heb van een verbroken vriendschapsrelatie.. mooi om dit dan ook te lezen..

    4 september 2019
  2. M

    Een gebroken hart kan wel degelijk fysieke pijn veroorzaken. Niet alleen een gebroken hart ,ook stress, ruzie, spanningen e.d. kunnen dit

    18 september 2019

Reacties zijn gesloten.