Geen geld? Het vreet aan je

Geen geld? Het vreet aan je

6 februari 2020 0

Ik heb nooit veel gegeven om geld. Ik kan ook met weinig toe. Maar als het echt een probleem wordt, dan kan het ongelooflijk aan je vreten.

Er waren periodes in mijn leven dat ik echt even niet wist hoe ik van de geldproblemen af moest komen. En het lijkt wel of het altijd samen gaat met andere ellende. Een scheiding die net achter de rug is, een baan die je bent kwijtgeraakt.. En het geldprobleem komt daar bovenop. Wanhopig werd ik ervan. Probeer dan maar eens te blijven genieten van de zon die schijnt en fluitend door het leven te gaan.

Water tot de lippen

Het water kwam me tot de lippen omdat in de maand december of januari ineens alle rekeningen van het jaar op de deurmat lagen. Tot dan toe redde ik het allemaal net, maar als je dan een negatieve aanslag van de belasting krijgt en je moet ineens €500 betalen aan afvalbelasting en honderden euro’s aan de verzekeraar, dan héb je het gewoon niet meer…

Piekeren

De hele dag gaan er vragen door je hoofd van; hoe ga ik de huur betalen aan het eind van de maand? Hoe kan ik mijn kinderen goed te eten geven op een zo goedkoop mogelijke manier? Hoe ga ik ze uitleggen dat er geen enkel extra uitje in zit deze maand(en)? En van veel piekeren gaat je lijf verkrampen, wordt je moe, depressief.

Geen sociaal netwerk

En dan was het bij mij van relatief korte duur. Want er was altijd wel een vader of een zus of vriendin die een redder in nood was voor een tijdje. Of mijn moeder gaf me zakken eten mee. Maar wat als je zo’n kring om je heen niet hebt? Of dat mensen je alleen geld willen lénen en je daardoor nog dieper in de schulden raakt? Tot je de deurwaarder aan de deur krijgt. En niet één keer… En je met het schaamrood op je kaken moet aankloppen bij schuldhulpverlening.

Zorgen

Het schijnt dat 1,4 miljoen huishoudens in Nederland problematische schulden hebben. Ik ben er even stil van. Dat is veel. En al die mensen moeten stapels zorgen met zich mee torsen. Ik heb altijd gehouden van de bijbeltekst uit Mattheüs 6, 19-34. Jezus zegt: “Maak je niet bezorgd over wat je zult eten of drinken om in leven te blijven. Is het leven niet meer dan het eten?, het lichaam niet meer dan de kleding? (…) Wie van jullie kan met al zijn zorgen een el toevoegen aan het leven?”

Vertrouwen op één voorwaarde

Het is een prachtige tekst. Want het gaat in feite om eenvoud. Dat je niet veel nodig hebt. Geen schatten hoeft te vergaren. En dat je je ogen mag openen voor het nu, voor de schepping van God, de zon, de vogels. Dat je vertrouwen mag hebben dat het goed komt. Maar op één voorwaarde, zou ik zeggen: Dat je voldoende hebt om voor jezelf en je kinderen te kunnen zorgen. Dan is het leven de moeite waard. Dan kun je genieten van de bloemen die zich langzaam weer tevoorschijn toveren in het voorjaar.

 Mijn gedachten gaan uit naar de mensen die ónder dat minimum moeten (over)leven.

Mijn armoede
Ik wachtte in mijn laatste jurk op het schoolplein.
Een moeder vroeg hoe ik het maakte.
En er was oploskoffie.
Ik werd onzeker, koos geen antwoord
uit angst voor mijn antwoord.
Er is een verband tussen geheugen en openstaande rekeningen.
Mijn zoon was al uit, naar bleek.
Hij had zijn schoenen geruild voor nieuwe spelletjes,
het waren merkschoenen. De opvang was dicht.
Ineens een glimp van God.
Thuis dronk ik online de nacht leeg,
in het oneven licht van mijn geleende koelkast.
Weer die wanhoop. Waar moest ik mijn beslissing van betalen?

Gedicht van Anne Vegter

 

 Maak je geen zorgen om de dag van morgen,
maar zoek Mij en gerechtigheid, mijn vrede krijg je bovendien.
Kijk naar de vogels: ze varen op de wind, ze werken niet, ze wink’len niet, juichen als de dag begint.
Kijk naar de bloemen, zoals de zon hen kust: ze zwoegen niet, de tobben niet, geuren naar hartenlust.
Kijk naar de kind’ren: ze spelen in het zand, alle zorgen spoelen weg, want Ik geef ze al het land.

Joyce Schoon, een lied uit Zing de zee, liederen van Keiland.

 

Vanuit de kerken wordt Schuldhulpmaatje georganiseerd. Een mooi project, waar vrijwilligers mensen helpen om hun financiële problemen weer de baas te worden. Schroom niet om contact op te nemen als je hulp nodig hebt. Je bent niet de enige.

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Rebecca Schoon
Rebecca Schoon