Geloof is hardstikke nuttig – waarom stoppen mensen er dan mee?

Geloof is hardstikke nuttig – waarom stoppen mensen er dan mee?

15 september 2021 0

Geloof is vrijgevig. Geloven biedt namelijk troost op momenten van verdriet, perspectief in tijden van uitzichtloosheid, hoop in tijden van hopeloosheid. Het zorgt ervoor dat je dingen in het leven gemakkelijker accepteert. Het biedt veiligheid, je weet dat er altijd iemand voor je zorgt. Geloof is een leidraad voor hoe je moet leven, een moreel kompas. Geloof geeft kracht en vertrouwen uit een bron waar je altijd bij terecht kunt. Kortom: geloven is hartstikke nuttig. Maar als het zo nuttig is, waarom stoppen dan zoveel mensen met geloven?

Ik heb veel mensen ontmoet met pieken in hun geloofsleven. Na hun doop, belijdenis, huwelijk of na een weekendje weg met de kerk. Ze doen niets anders dan stralen en muziek van Opwekking luisteren. Helaas gaat dat gevoel vaak weer snel weg. Je gaat weer naar je werk, de supermarkt, de sportclub en het enthousiaste gevoel verlaat je lichaam. Alsof dat piekmoment niet bestaan heeft.

Twijfel

Dan komt de twijfel. Is het allemaal wel echt gebeurd? Ben ik niet gewoon gek? Is het geloof dit allemaal wel waard? Is geloven wel zo nuttig? Je gaat minder tijd besteden aan je geloof. De christelijke cd’s worden opgeborgen en de bijbel vangt weer stof. God is weg en jij leidt je ‘normale’ leven.

Volharding

Een geloofsleven is geen leven dat vanzelf gaat. Een groot deel van het ‘succes’ van geloven is de moeite die je erin stopt. Na een piekmoment is het belangrijk om tijd met God te blijven nemen. Jezus is het voorbeeld van een volhardend geloof. Na een hele dag mensen genezen, stond Hij vroeg op om te bidden (Marcus 1:35).

Relatie met God

Geloof is pas écht nuttig als jij de relatie met God aan gaat. Ook op momenten dat het lastig is. Als je zoekt naar volharding weet dan dat God jou niet alleen laat. Ook niet als je je alleen voelt en zwak. Zelfs als je denkt dat je alleen bent en je van Hem wegloopt, dan nog zal God altijd naast je staan.

https://www.youtube.com/watch?v=W_VRv3GBuyQ

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Tim Wildeman
Tim Wildeman