Geloofsopvoeding peuters: de gouden tip
Vanaf de peuterleeftijd leren ouders hun kinderen stapje voor stapje hoe je omgaat met elkaar, hoe je soms boos bent maar ook hoe je dat weer goed kunt maken. Peuters leren hoe je kunt zorgen voor de aarde, de dieren en hoe je kunt genieten van de natuur. Als ouders heb je de taak om de kinderen voor te leven: op te voeden. En als je ze ook graag geloof wil meegeven, leef je dat ook voor. In het leven van alledag je kinderen opvoeden met geloof.
De peuterleeftijd van onze kinderen ligt alweer een tijdje achter ons. Maar ik weet nog heel goed hoe dat ging: peuterkinderen. Ze zijn inmiddels in of voorbij de puberleeftijd en lijken heel soms nog op de peuterkinderen van toen. Geloofsopvoeding aan peuters is samen verwonderen, zoeken en ontdekken, lachen en huilen. Maar ook mooie verhalen vertellen, uit een mooi boek of een Bijbelverhaal. We maakten tijd voor elkaar, speelden en leefden met elkaar. We stonden stil bij bijzondere momenten in het leven van ons en onze kinderen.
Geloofsopvoeding beginnersfout
Meestal ging dat goed, maar soms maakten we een inschattingsfout. Vooral bij onze oudste vonden we het lastig om goed in te kunnen schatten wat ze al aankon. Ruim twee jaar was onze peuter toen mijn vader overleed. We betrokken haar bij het hele proces, vertelden over de dood en over het leven na de dood. We hadden juist het verhaal gelezen over palmzondag, waar Jezus op een ezel Jeruzalem binnen reed. Nadat ze hoorde dat we dachten dat opa naar de hemel zou gaan (de plek waar God woont) vroeg ze: “Komt Jezus opa halen?”. Vermoeid en verdrietig en half luisterend antwoordde ik ja op deze vraag. Op het kerkhof bleef ze maar vragen: “Waar blijft ‘ie nou?” En: “Ik zie Jezus nog niet met de ezel?” Ze was teleurgesteld, ze had zich er zo op verheugd om Jezus te zien. Gelukkig mogen we fouten maken, ook in de opvoeding en mogen we samen verder groeien met onze kinderen.
Geloofsopvoeding peuters
Geloofsvoeding is geen aparte activiteit die dagelijks of wekelijks ingepland moet worden. Gelovig opvoeden speelt zich af in het dagelijks bezig zijn, tijdens een autoritje, in gesprekken aan tafel, tijdens het spelen in de zandbak, in de verwondering van een bloem, in een lach van geluk en een traan bij het ruzie maken. Maar naast de inclusieve geloofsopvoeding is expliciete aandacht voor geloof natuurlijk ook waardevol. Vaste rituelen bijvoorbeeld is voor een kind een houvast en een manier om later op terug te vallen. Je kinderen Bijbelverhalen voorlezen, (christelijke) feesten samen vieren, inspiratie opdoen op www.geloventhuis.nl of met je peuter een kerk op schoot dienst bezoeken.
De gouden geloofsopvoedingstip
Er zijn talloze geloofsopvoedingstips te vinden op het internet, bijvoorbeeld de tips van Astrid Damstra . En dat zijn natuurlijk inspirerende tips. Maar een gouden tip die ervoor zorgt dat je kind tot geloof komt (en blijft) is er niet. Wat je wel kunt doen is de gouden momenten in het leven van alledag aangrijpen om samen de verbinding met God te maken. En dan mag je hopen dat je kind daardoor geraakt wordt.