Geloven om te groeien?

Geloven om te groeien?

19 januari 2020 1

In deze tijd zijn veel mensen met persoonlijke groei bezig. Er zijn tal van zelfhulpboeken, cursussen en video’s over te vinden. Wat heeft geloof met persoonlijke groei te maken? Heb je geloof nodig voor persoonlijke groei? Wat is het verschil tussen deze twee?

Wat is persoonlijke groei?

Persoonlijke groei gaat over de kwaliteit van je leven. Wie bezig is met persoonlijke groei, wil meer halen uit zichzelf en het leven. Als je hier veel mee bezig bent, kun je bijvoorbeeld veel sporten, gezond eten en aan yoga doen. Boeken over persoonlijke groei gaan over beter omgaan met je tijd, meer halen uit je carrière of het halen van doelen. 

Geloof en persoonlijke groei

Is geloof dan ook een vorm van persoonlijke groei? Een ‘methode’ om meer uit jezelf en je leven te halen? Ja en nee. Mensen die geloven leiden vaak een gelukkiger leven. Ze zijn vaker tevreden en kunnen goed omgaan met tegenslagen. Dat komt echter niet direct door ‘methoden’ of ‘technieken’, maar door de diepere laag die daaronder zit. Als je gelooft, zeg je dat er een Werkelijkheid is die groter is dan jijzelf. Dat je niet het begin en het einde bent van je eigen leven. Je bent omvat, aanvaard, gezien door iets groters dan jezelf. Dat noemen we dan ‘God’. Dát zorgt voor rust en ruimte. Het relativeert en geeft lucht aan het gedoe van alledag. Vaak hebben gelovigen ook een goed netwerk door hun betrokken bij een kerk of gemeenschap.

Geloven kan zorgen voor persoonlijke groei

Zonder geloof ben je op jezelf aangewezen. Geen wonder dat de zelfhulpmarkt zo groot is geworden. Er is voor veel mensen immers geen God meer. Dus moeten ze het zelf zien te redden. Teveel focus op persoonlijke groei kan dan ook negatieve gevolgen hebben. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu noemt in dit artikel onder andere hoge verwachtingen, het streven naar ‘het perfecte plaatje’ onder druk van sociale media en tijdgebrek. 

Geloof en persoonlijke groei zijn dus niet hetzelfde. Persoonlijke groei is gericht op jezelf. Geloof is iets dat je ontvangt en gericht buiten jezelf. Geloven kan wel persoonlijke groei tot gevolg hebben. 

Doe jij aan persoonlijke groei? Lees je bijvoorbeeld zelfhulpboeken? Heeft dat voor jou met geloof te maken? Laat het ons weten in de comments!

 

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Niels Gillebaard
Niels Gillebaard
Een reactie op “Geloven om te groeien?
  1. julia

    U heeft wel gelijk…….maar niet altijd makkelijk

    25 januari 2020

Reacties zijn gesloten.