Kun je geloven zonder kerk?

Kun je geloven zonder kerk?

6 juni 2020 0

We leven in een individualistische samenleving. Veel mensen zoeken naar zingeving en lijken dat voor een groot deel alleen te doen. Natuurlijk zijn er festivals, yoga- en meditatiegroepen, maar dat is nog wat anders dan onderdeel uitmaken van een gemeenschap. Dat is wat de kerk wil zijn, als het gaat over geloof. Kun je ook geloven zonder deel uit te maken van die gemeenschap? Kun je geloven zonder kerk?

Natuurlijk kun je in je eentje er allerlei overtuigingen op na houden. Daarvoor hoef je niet bij een gemeenschap te horen. Geloof betekent ook dat je je onderdeel weet van een groter geheel. Geloof is je leven op die hoogste werkelijkheid richten. Dat betekent dat je alles in je leven in die richting stuurt. Daar horen ook andere mensen bij. “No man is an island”, zei de Engelse dichter John Donne.

Geloven is delen

Geloven wil zeggen dat je Jezus volgt. Met zijn leerlingen reisde hij door Israël om het goede nieuws te verkondigen. Zij aten met elkaar, deelden brood en wijn en leefden met elkaar. Ook waren zij er voor mensen buiten hun groep. Met vijf broden en twee vissen gaven ze een grote groep mensen te eten. Jezus genas mensen die hij onderweg tegenkwam en vroeg hen hem te volgen. Geloven is delen en delen doe je met anderen.

Geloven doet je met anderen

Dat betekent dat je het alleen kan, maar dat anderen daarin ook betrokken zijn. Je doet het samen, je draagt het samen, omdat je allemaal mensen voor God bent. De kerk is de plek waar verering plaatsvindt, waar je met elkaar bezinning zoekt, verdieping, waar je je karakter vormt. Het is de plek waar jong en oud, rijk en arm samenkomen, wat voor achtergrond je ook hebt.

De kerk is onvolmaakt

Ook in de vroeg-christelijke gemeenschappen was dit de kracht: het samenkomen van allerlei mensen, die deelden met elkaar, zorg droegen voor elkaar en God aanbaden in het volgen van Jezus. Dat doe je als je gelooft en dat is ook wat kerk is. Tegelijkertijd is de kerk ook mensenwerk. Dat betekent ook dat het onvolmaakt is, misschien lang niet altijd naar je zin. Al heb je je plek (nog) niet gevonden, dan toch mag je geloven dat je onderdeel bent van een eeuwenoude en wereldwijde gemeenschap van mensen die Jezus navolgen en God als hoogste werkelijkheid zien.

Hoe geef jij je geloof vorm? Ga jij ook naar de kerk? Laat het ons weten!

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Niels Gillebaard
Niels Gillebaard