Gelovigen zijn hypocriet: een eerlijke blik in de spiegel

Gelovigen zijn hypocriet: een eerlijke blik in de spiegel

30 maart 2020 2

Er bestaan veel vooroordelen of ideeën over christenen (al dan niet terecht). Maar deze is wel pijnlijk: schijnheiligheid. Hoe (schijn)heilig ben jij?

Hypocriet of schijnheilig betekent dat iemand zich anders voordoet dan hij of zij in werkelijkheid is. Hypocriet zijn is huichelachtig, vals of geveinsd gedrag vertonen. Hypocriet is afgeleid van het Griekse woord hupokrites, wat letterlijk acteur betekent. Oef. Die komt best binnen. Oneerlijkheid en schijnheiligheid. Je beter voordoen dan je in werkelijkheid bent. Dat kan op zoveel manieren. In deze tijden van corona denk ik dan onwillekeurig meteen aan sociale media.

Schijnheilig op sociale media

Dat je alleen gezellige gezinskiekjes deelt, terwijl het achter de schermen ondertussen chaos is, de irritatie tussen huisgenoten hoog oploopt en je je zelfbeheersing regelmatig verliest….. Of dat je online moppert op mensen die zo asociaal zijn, omdat ze aan het hamsteren zijn, terwijl jouw kelder ook best vol staat met levensmiddelen. 

Het lijkt misschien onschuldig, maar het laat wel zien hoe makkelijk het is om ‘schijnheilig’ te zijn. Om een bepaald beeld van jezelf te laten zien, wat slechts een deel van het verhaal is. Of om te zwaaien met je vingertje, terwijl je zelf geen haar beter bent…

Mens-uit-een-stuk

Het tegenovergestelde van schijnheiligheid is heiligheid. Dat komt van heelheid, van deugdzaam, gewijd en onaantastbaar zijn. Of met andere woorden: een mens-uit-een-stuk-zijn. Hoe worden we wat meer mens-uit-een-stuk in deze bijzondere tijden?  Misschien kunnen we beginnen met wat eerlijkheid op sociale media. Dus in plaats van alleen maar je mooie kanten laten zien, kun je ervoor kiezen om eerlijk te delen waar je mee worstelt. Waar je bang voor bent. Wat je onzeker maakt.

En in plaats van je moreel superieur te voelen t.o.v. mensen die zich op een bepaalde manier gedragen (die bijvoorbeeld hamsteren of samenscholen), kun je misschien even op je tong bijten. Want je weet niet waar dat gedrag vandaan komt. Misschien zijn mensen wel ontzettend angstig en gaan ze daarom hamsteren. En wie weet gaan jongeren wel de straat op om met elkaar te hangen, omdat de sfeer thuis niet te harden is.  (Ja, ik weet ook dat regels regels zijn, en dat iedereen zich aan de voorschriften van het RIVM moet houden. Maar iemand wijzen op afspraken, is iets anders dan je moreel verheffen boven een ander). Een bekende uitspraak luidt: ‘Als je met een vinger naar een ander wijst, wijzen er drie naar jezelf’. Jezus had het over een balk en een splinter. Misschien moeten we eerst maar eens beginnen met de balk in onze eigen ogen…

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Annemarie van den Berg - Nap
Annemarie van den Berg - Nap
2 reacties op “Gelovigen zijn hypocriet: een eerlijke blik in de spiegel
 1. Chris Blij

  Wie oordeelt begrijpt het niet, wie het begrijpt oordeelt niet. Mijn vader en moeder zeiden altijd houdt het voor je eigen deur maar schoon. Wat de toekomst brengen mogen mijn geleid des Here hand.

  31 maart 2020
  • Barbara hammingh

   Soms begrijp je het en zie je glashelder dat het oordeel erover niet goed zal zijn omdat het niet naar Gods woord is maar idd hypocriet.en ja dan ben ik mijn broeders hoeder wijzen op een gebrek moet in liefde gebeuren en je moet eerst levelen met de ander om hem de hand te reiken. Je kunt er door besmeurd raken ,gewond omdat het pijnlijk is en je meelijd met de ander. Maar als het goed is en je allen heilig wilt zijn voor God heb je het er voor over. Als goede werk door Gods wil beschikbaar zijn. Een predikant legt ook de vinger wel eens op de zere plek om er genezing in aan te brengen. Dat is ook wat evangelie is. Doet een predikant het niet is het zelfs een dwaalleraar.

   1 april 2020

Reacties zijn gesloten.