Vertel eens… Week van de Opvoeding: gratis gesprekskaartjes

Vertel eens… Week van de Opvoeding: gratis gesprekskaartjes

4 oktober 2021 0

Vertel eens… Samen in gesprek over wat je bezighoudt, over dat wat je leuk, spannend of eng vindt. Soms gaat het vanzelf en soms heb je een opstapje nodig. Vertel eens… is een uitnodiging aan je kind of aan jou als ouder om iets te delen uit je leven. Deze gesprekskaartjes helpen om samen op een laagdrempelige manier in gesprek te gaan.

De gesprekskaartjes zijn geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar. Knip de kaartjes uit, stop ze in een pot of doosje. Laat om de beurt iemand een kaartje pakken. Je kunt eventueel de vraag daarna laten beantwoorden door de ander(en). Weet je echt geen antwoord of vind je de vraag te lastig, kies dan een ander kaartje uit. Je kunt er ook voor kiezen om af en toe één kaartje met elkaar te bespreken, bijvoorbeeld bij een maaltijd.

Tips voor het geloofsgesprek met kinderen

  1. De mooiste gesprekken ontstaan zomaar, wanneer je onderweg of samen aan het koken bent. Gebruik juist die ongedwongen momentjes om samen in gesprek te gaan.
  2. Wees niet bang dat je geen of niet de juiste antwoorden hebt. Kinderen genieten ervan om samen te ontdekken, op onderzoek uit te gaan of te filosoferen hoe het zou kunnen zijn.
  3. Vraag goed door wat je kind precies bedoelt. Als volwassenen maken we de antwoorden snel te zwaar of te moeilijk. Dus vraag eerst eens waar de vraag vandaan komt. Herhaal de vraag in eigen woorden en check bij je kind of je op het juiste spoor zit.
  4. Als je samen in de Bijbel leest, vraag dan eens aan je kind om zich te verplaatsen in een van de personen uit het bijbelverhaal. Hoe zou je zelf gereageerd hebben? Hoe zou dat in onze tijd gegaan kunnen zijn?
  5. Maak gebruik van leuke gesprekskaartjes of spelletjes. In de betere boekhandel vind je diverse leuke kaartspelletjes die je ook in kunt zetten voor het gesprek over geloven.
  6. Samen spelen of tekenen kan ook een ontspannen manier zijn om te ontdekken wat er bij je kind leeft. Speel samen eens een verhaal uit de Bijbel na of teken samen eens hoe je denkt dat de situatie eruit zou hebben gezien.
  7. Houd de gesprekken lichtvoetig. Zo is er alle ruimte voor je kind. Soms is het gewoon even niet het moment en komen ze vanzelf op een later moment op iets terug.
  8. Deel niet alleen mooie ervaringen met je kinderen, maar laat hen ook delen in verdrietige momenten. Zo ervaren ze dat ze met alle dingen bij jou als ouder terecht kunnen.

Gesprekskaartjes

Deze gesprekskaartjes kunnen jou als ouder of opvoeder helpen om met je kind in gesprek gaan over levens- en geloofsvragen.

gesprekskaartjes-week-opvoeding

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Marita Joosse
Marita Joosse