Kun je in God geloven als je bepaalde dingen niet begrijpt?

Kun je in God geloven als je bepaalde dingen niet begrijpt?

22 september 2021 1

Na mijn belijdenis kreeg ik veel boeken. Boeken over vragen waar ik geen antwoord op had. Misschien is het in het algemeen een belijdenisdingetje om zulke boeken te geven. Toch denk ik dat ik ze kreeg omdat ik over alles een “waaromvraag” stelde. Of omdat de mensen om mij heen weten dat het leven bestaat uit vragen en twijfels, en dat geloven best lastig kan zijn als je niet alles begrijpt.

We kunnen veel vragen hebben. Waarom laat God toe dat er kinderen honger hebben? Waarom laat God toe dat er lijden is? Wat wil God met mijn leven? Waarom ben ik hier überhaupt? De vragen die je stelt zeggen iets over je geloofsleven. Wat betekent het voor jou dat je zulke vragen hebt? Soms kan het lang duren voor je antwoorden vindt.

Te mooi om waar te zijn

Jezus die is opgestaan uit de dood: het meest onwaarschijnlijke dat je je kunt voorstellen nemen christenen klakkeloos aan. Onbegrijpelijk? Ik kan goed begrijpen dat je veel dingen in de bijbel te mooi vindt om waar te zijn, dat je daar vragen over hebt. Hoe kun je duizenden mensen voeden met vijf broden en twee vissen? Hoe legde Jezus een storm zo zwaar als een zeebeving het zwijgen op? Kloppen al die genezingen wel? Aan de andere kant begrijp ik Jezus niet, waarom werd hij niet vaker boos op alles wat hem is aangedaan? Waarom ging hij überhaupt aan het kruis hangen?

Het schuurt

Niet-christelijke vrienden van mij zeggen dat ze niet in God geloven. Vervolgens komen ze naar mij toen met vragen over God. Het grappige is dat iedereen een beeld van God heeft, maar dat dat beeld vaak schuurt met wat we om ons heen zien en wat er om ons heen gebeurt.

Je kunt niet alles begrijpen

Het maakt niet uit dat je niet alles begrijpt. Ga vooral door met zoeken naar antwoorden. Je kunt gewoon in God geloven als je dingen niet begrijpt. Weet alleen wel dat jouw beeld van God, Jezus en de bijbel beperkt is. Er is meer. Er is een ander perspectief. Waar het om gaat is Hem beter leren kennen en steeds meer op Hem gaan lijken. En als je vragen hebt, ga dan eens naar de christelijke boekwinkel. Daar liggen stapels boeken die antwoorden geven op je vragen.

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Tim Wildeman
Tim Wildeman
Een reactie op “Kun je in God geloven als je bepaalde dingen niet begrijpt?
  1. Aart Blokland

    We moeten er niet van uitgaan dat het geloof een soort vraag en antwoordspelletje is.
    Vroeger leerde je bepaalde regels en of dogma’s uit je hoofd, waarvan je later dacht wat moet en wat je doe er mee en wat geeft het voor meerwaarde om hieraan je geloof om te hangen.

    28 september 2021

Reacties zijn gesloten.