Goede buren krijg je zo

Goede buren krijg je zo

15 november 2021 0

‘Een goede buur is beter dan een verre vriend.’ ‘Het gras bij de buren is altijd groener.’ Er valt genoeg te zeggen over buren. Misschien heb je hele leuke, waar je makkelijk over de drempel stapt. Misschien heb je al jaren sluimerende irritaties over en weer. Of wie weet ken je ze (nog) helemaal niet. Maar je hebt het er maar mee te doen. Wil je een goed contact met je buren? Hoe doe je dat dan? De Arnhemse Loesje, van de posters en kaartjes, heeft er ook wel wat over te zeggen.

Gewoon aanbellen

Bij mij in de straat heten we allemaal buren.

Loesje

Toen wij 15 jaar geleden in ons dorp kwamen wonen wilde ik voor de klussers stamppot maken, maar de stamper lag nog in het oude huis. Zo belde ik, als kersverse nieuwe buur bij de buren aan om er eentje te lenen. Het begin van heel wat ‘geleende’ eitjes, pakken koffie en dergelijke over en weer. Toen we dat huis vorig jaar verkochten vertelden we de nieuwe bewoner dat hij er een stel prima (over)buren bij kreeg. Goede buren zijn goud waard!

Gemoedelijkheid begint bij de post

Pakketje voor de buren. De post helpt je al jaren om je buren beter te leren kennen.

Loesje

In onze nieuwe straat leren we de buren stap voor stap een beetje kennen. De buurman links zet onze kliko’s terug bij de garage na het legen en bij buurman rechts haalden we al een pak koffie, toen de onze op was. Het is een gemoedelijk straatje, waar over en weer pakketjes aangenomen worden, op huisdieren en kinderen gepast wordt en uitgegroeide kinderkleding wordt doorgegeven. Ik hou daarvan. Misschien is het vooral ook passend bij het leven op een dorp maar ook in de stad kun je er als buren voor elkaar zijn. Vrienden uit de randstad vertelden vergelijkbare verhalen over hun huizenblok in de stad. 

Goede buren staan op de stoep

Sociale zekerheid. Dat je zeker weet dat je buren je teruggroeten.

Loesje

Contact maken is de eerste stap. Een praatje op de stoep kan worden vervolgd in een kop koffie. En hulp aanbieden levert vaak ook hulp ontvangen op. In de Bijbel wordt gesproken over je naaste liefhebben. En dan gaat het niet over familie en vrienden alleen, maar over ieder die je pad kruist. Je naaste buur niet in het minst. Ze liefdevol benaderen, die stap extra zetten, een glimlach en een groet in het voorbijgaan. Het zijn de kleine dingen die het doen. 

Doe wat aan stroeve contacten

Zeggen wat je denkt kan ook iets aardigs zijn.

Loesje

Als het contact met je buren stroef verloopt kan dat je woonplezier een stuk verminderen. Kijk of je er wat aan kunt doen. Door zelf steeds vriendelijke en attent te blijven, zonder aan te dringen, kun je het tij soms keren. En als er echt problemen en irritaties zijn, stap dan niet gelijk naar de Rijdende Rechter, maar zoek hulp van een buurtwerker, de wijkagent of een bemiddelaar, bijvoorbeeld van een plaatselijke kerk. Iemand die onpartijdig mee kan kijken en soms de angel uit het probleem kan halen. Heb je er alles aan gedaan? En valt er met jouw buren niet te praten? Laat het los. Ik wens je dan vooral die verre vriend! 

Want:

Als je los laat heb je twee handen vrij.

Loesje

Meer lezen over buren? Lees deze blog met tips over Burendag!

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Geesje Jaakke-den Toonder
Geesje Jaakke-den Toonder