Goede doelen: geef waar je hart ligt

Goede doelen: geef waar je hart ligt

5 februari 2020 1

Er is een overkill aan goede doelen. Hoe kies je welke goede doelen je steunt. Wat is een goede keuze?

Elk jaar kijken wij weer welke goede doelen we steunen en of we die willen blijven steunen. Zo kiezen wij voor het Reumafonds omdat mijn moeder reuma heeft. Artsen zonder Grenzen omdat zij echt het verschil maken en zeker in ramp gebieden. Imena Foundation, een lokaal doel dat zich inzet voor Afrika waarbij weinig geld aan de strijkstok blijft hangen.

Focus in plaats van spreiden

Dit betekent niet dat jij ook deze goede doelen moet steunen. Maar het zet je misschien wel aan het denken. Er zijn zoveel goede doelen. Een aantal jaar geleden gaven we elk goed doel een klein beetje. We steunden wel twintig goede doelen. Dat doen we nu niet meer. We maken nu een gerichte keuze. We kiezen doelen die bij ons passen, waar ons hart ligt. Elk jaar weer een lastige keuze. Maar in mijn beleving komt er meer geld aan op de plek als ik meer geef. Bij veel goede doelen blijft er veel geld hangen. Ook goede doelen maken kosten. Dus ook vanuit dat oogpunt kiezen wij voor drie of vier goede doelen.

En de collectant?

De collectant aan de deur geef ik ook nog geld. Past echt helemaal niet bij onze visie, maar ik voel me toch verplicht. Vaak een bekende uit de buurt die langskomt. Hoe weinig affiniteit ik ook heb met het goede doel, ik geef. Ik geef omdat ik het waardeer dat mijn buurtgenoot zijn of haar vrije tijd steekt in het inzamelen van geld. Zelf vind ik het een slechte en tijdrovende methode. Maar blijkbaar wordt er nog voldoende geld opgehaald om het in stand te houden. En daar werk ik dus zelf ook aan mee.

Hoe kies jij je goede doelen? Welke goede doelen support jij wel of niet? 

close

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Janneke Plantinga
Janneke Plantinga
Een reactie op “Goede doelen: geef waar je hart ligt
  1. Mar

    Ik kies ook met mijn hart. Vaak ook steun ik doelen waar bekenden zich voor inzetten. Ik kies dingen uit op verschillende vlakken o.a. gezondheidszorg, ik heb een granny en een adoptiekind. Dit laatste bij wereldouders. Richard Frechette heeft zich al zo lang zo geweldig ingezet en zoveel tegenslagen moeten overwinnen en dan zorgde hij ervoor dat de mensen tenminste nog een waardige begrafenis kregen. Dit in Haïti, het land dat nogal eens met grote tegenslagen te kampen heeft gehad. Ook een bijzonder doel vind ik Amigos de Potosi alwaar een Nederlandse vrouw veel doet om de kinderen uit het mijnwerkersdorpje het gevaarlijke leven in de mijnen te besparen.

    5 februari 2020

Reacties zijn gesloten.