Goede keuze maken: 4 tips

Goede keuze maken: 4 tips

19 juli 2021 0

Een goede keuze maken kan lastig zijn, zeker als je van nature een twijfelaar bent. Als het gaat om welk broodje je kiest bij je lunch, of welk shirt je aandoet, is dat niet zo’n probleem. Maar als het gaat om grotere keuzes, die veel invloed hebben op je leven, dan kan dat echt een issue zijn. Waarom is de goede keuze maken toch zo moeilijk? Op MijnKerk deel ik vier tips die je kunnen helpen bij het maken van de juiste keuze.

Tip 1: Kan ik God om een teken vragen?

De Bijbel geeft verschillende adviezen over keuzes maken. Mensen bidden vaak als ze een keuze moeten maken. Of ze vragen God om leiding of een teken. Soms heel concreet, zoals Gideon een droog kommetje vroeg op het bedauwde gras of juist een nat kommetje op droog gras. Misschien is dat niet de manier voor jou, heb je het gevoel dat je God daarmee voor het blok zet. Lees dan snel één van de andere tips.

Tip 2: Wat zegt mijn intuïtie, gevoel en verstand over deze keuze?

Een andere manier om je keuze te bepalen is te luisteren naar je intuïtie, je gevoel en je verstand. Geloof je dat God je gemaakt heeft, betrokken is bij je leven en tot je kan spreken? Dan mag je er vanuit gaan dat je, als je goed hebt nagedacht over de keuze die je maken moet, op je gevoel mag vertrouwen. God heeft onze talenten en verlangens ook gegeven om ons te leiden in de keuzes die we maken. 

Tip 3: Welke keuze heeft de liefde-factor?

Wat ook een goede leidraad is de liefde-factor. Het hoogste gebod, wat God het liefste van ons wil, is liefde.

“‘Heb de Heer, uw God, lief met heel uw hart en met heel uw ziel en met heel uw bestand en met heel uw kracht.’ Het op een na belangrijkste is dit: ‘Heb uw naaste lief als uzelf.’ Er zijn geen geboren belangrijker dan deze.”

Marcus 12 vers 30-31

De liefde is daarmee een van de belangrijkste leidraden voor onze keuzes. Denk bij je keuzes na: wat is liefdevol voor God, voor de ander en voor mezelf? Vervelend gedrag van een ander maar slikken en ondergaan is misschien liefdevol voor die ander, maar niet voor jezelf. Voor jezelf opkomen is liefdevol voor jezelf. Je bent dat aan jezelf verschuldigd. Vroeger had je van die armbandjes met daarop: WWJD, What Would Jesus Do (Wat zou Jezus doen). Dat vond ik best ingewikkeld, want kende ik Jezus wel goed genoeg om dat te weten? Nu denk ik vaak in mezelf: God is Liefde, dus: WZLD, Wat zou Liefde doen? 

Tip 4: Waarbij voel je vrede?

Een laatste tip is: kijk waar je vrede bij voelt. Als je veel onrust voelt bij een keuze, dan ben je vaak nog niet klaar om de stap te zetten of is het gewoon niet de juiste keuze. Als iets goed voelt, als je er vrede bij voelt, dan is het goed om die stap verder te onderzoeken. God is een god van vrede, niet van onrust. Als je Zijn pad volgt, geeft Hij je zijn vrede.

“De standvastige is veilig bij u, vrede is er voor wie op u vertrouwt.”

Jesaja 26 vers 3

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Geesje Jaakke-den Toonder
Geesje Jaakke-den Toonder