Goede vraag: hoe is het licht verbonden aan God?

Goede vraag: hoe is het licht verbonden aan God?

29 december 2021 0

Of je het leven nu biologisch of levensbeschouwelijk benadert: zonder licht is er geen leven. Er gaat zoveel scheppingskracht uit van licht. Het schept levensruimte die wij mogen invullen op eigen wijze. In vrijheid én met verantwoordelijkheid. In deze blog beschrijf ik hoe licht, God en Jezus voor mij aan elkaar zijn verbonden.

Als er een jaar geen zonlicht is, raakt de aarde bedekt met een pantser van ijs. De gemiddelde temperatuur is -73 graden Celsius. De duisternis en de ijzige kou zullen het leven op aarde terug brengen naar het nulpunt. De meeste mensen en dieren sterven en het duurt miljoenen jaren voordat de planeet herstelt. In het scheppingsverhaal komt licht vooraan.

De tekst gaat verder na de afbeelding.

God is erbij

Eeuw na eeuw ondernemen we van alles. Mens na mens schept en schaadt de mooie aarde. Lief en leed doen we elkaar aan. Van klimaatcrisis tot medische vooruitgang. Van institutioneel racisme tot VN-vredesmissies. Ons handelen is een schakering van licht en donker. Een ondertussen is God erbij. Niet altijd merkbaar, maar wel als gegeven: ‘Ik zal er zijn’.

Het licht van God zichtbaar

En dan ineens is Gods licht zichtbaar, merkbaar, tastbaar. Geboren in het midden van de tijd. God die in Jezus nogmaals zegt: ‘Er zij licht!’ Jezus die in zijn leven een lichtend voorbeeld is in woorden en daden. Hij nodigt ons uit een licht te zijn. Van mens tot mens, met aandacht voor dier en natuur. Waar het mij niet lukt een licht te zijn, of waar het duister mij overvalt, geloof ik dat Jezus nabij wil zijn. Elke dag opnieuw wordt hij in het midden van onze tijd geboren. Elke dag opnieuw: ‘Er zij licht!’ Ook aan het einde van onze tijd geloof ik dat Hij er is, want Jezus heeft in zijn sterven ons de diepste duisternis bespaart.  

Gedicht over licht

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Wilco met LEV
Wilco met LEV