Goeie genade! Hoe kijkt God naar de wereld?

Goeie genade! Hoe kijkt God naar de wereld?

11 oktober 2021 0

Hoe kijkt God naar de wereld? En hoe hoopt God dat wij naar de wereld kijken? Ik hoorde laatst een inspirerende visie die ik graag met je wil delen. Ik was op een bruiloft en krabbelde de quote op de envelop van de trouwkaart, die in mijn tas zat. Ik wist nog niet direct wat ik ermee kon, maar ik wilde hem in ieder geval graag onthouden. 

De quote in kwestie was “Vanuit de hemel gezien is heel de wereld Graceland.” Een beetje context helpt misschien om mijn enthousiasme over deze quote te verklaren. De bruid in kwestie was een collega van mij van het Graceland Festival, een christelijk festival dat elke zomer plaatsvindt. Er waren op de bruiloft, naast familie en vrienden, ook een aantal Graceland-collega’s aanwezig. De dominee was daarvan duidelijk op de hoogte. Er klonk nog net geen veelstemmig  ‘Amen!’ door de zaal. 

Land van genade

Graceland betekent ‘land van genade’. Die vergelijking past ook bij het festival. Een plek van ruimte en genade, waar je mag zijn wie je bent en in liefde ontvangen wordt. Maar genade vormt ook de kern van het christelijk geloof. Je wordt met liefde bekeken, niet vanuit schuld, maar vanuit vergeving. Er staat geen rekening meer voor je open, je bent vrij. 

Kijken met mildheid en hoop

Wat betekent het dat je vanuit de hemel de wereld als Graceland, genadeland ziet? God kijkt naar de aarde met genade. Hij kijkt met mildheid en vergevingsgezindheid. Niet omdat er niets mis gaat hier. Dan was die genade helemaal niet nodig. Door met genade te kijken laat je zien dat je weet dat er dingen niet kloppen. Maar je kijkt met hoop, je ziet mogelijkheden voor verandering. 

Goeie genade! 

God kijkt niet als een boze macht naar de aarde. Hij roept geen ‘Goeie genade!’, zoals een kennis boos uitriep als er iets verkeerd ging. God kijkt met genade, omdat Hij een God van liefde is. En dat mogen we van Hem afkijken. We mogen kijken met een liefdevolle blik, met hoop kijken naar mogelijkheden. We mogen het hart aanzien van mensen en goede intenties op waarde schatten. Laten we vanuit de aarde ook naar de wereld om ons heen kijken als Graceland, een plek van liefde en ruimte, waar je mag zijn wie je bent. En dan is Goeie Genade iets moois, iets wat we allemaal te bieden hebben aan de mensen om ons heen.

close

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Geesje Jaakke-den Toonder
Geesje Jaakke-den Toonder
Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet getoond.