Gospel voor de twijfelaar – I still haven’t found what I’m looking for –

28 juli 2015 2

Er zijn van die nummers waarvan je, iedere keer als je ze hoort, weer kippenvel krijgt. Muziek die je elke keer weer raakt, omdat er een verhaal aan vastzit of door de tekst en muziek. Ik heb dat altijd bij “I still haven’t found what I’m looking for” van U2.

U2 introduceerde het nummer eens als ‘gospel voor de twijfelende geest’ (alleen dat vind ik al een heerlijke omschrijving). Bono zingt in dit nummer hoe hij op zoek is om ‘alleen maar bij U te zijn’. Om dat doel te bereiken rent hij door de velden en over de hoogste bergen. Hij rent, hij kruipt en is overal geweest, maar hij heeft nog steeds niet gevonden waar hij naar zoekt.

Maar het geloof is er wel.

In een prachtig couplet zingt hij:

 Ik geloof in het Koninkrijk dat komt

 Dan zullen alle kleuren tot één vervloeien

Maar ik ben nog steeds aan het rennen

 

U brak de banden

En U verloor de ketenen

U droeg het kruis

Van mijn schaamte

U weet dat ik het geloof

Dat is gospel. Tegelijk is er de spanning tussen geloven en God ook zien en ervaren: ‘Ik heb U nog niet gevonden.’

Dit nummer geeft mij kippenvel omdat het mijn tekst zou kunnen zijn. Alsof het nummer voor mij is geschreven. Ik geloof in dat Koninkrijk en de man die het kruis droeg. Maar tegelijk kan het soms zo ver weg voelen. Moet ik zo’n enorme afstand afleggen om Hem te ervaren en bij Hem te zijn.

Twijfel kan mensen onzeker maken. Ik hoor dat vaak, ook van jongeren. Mensen vragen zich af of zij wel op de juiste manier geloven, want als je gelooft dan twijfel je toch niet? En vindt God het wel goed dat je twijfelt?

Geloven brengt soms twijfel met zich mee. Je snapt niet alles van God en van wat er in de wereld gebeurt. Dat kan je aan het twijfelen brengen, wat je ook vaak ziet bij mensen in de Bijbel. Maar twijfel is niet erg. Zeker niet op de manier zoals U2 het beschrijft: ‘Die twijfel zet hem aan het rennen’. Hij is op zoek, nee, op jacht naar de waarheid. Hij blijft maar gaan en rennen, op zoek naar antwoorden, op zoek naar dat ene: ‘Om alleen maar bij Hem te zijn’.

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Gastblogger
MijnKerk.nl
2 reacties op “Gospel voor de twijfelaar – I still haven’t found what I’m looking for –
  1. Dennis

    Hartverwarmend.

    29 juli 2015
  2. DennisKollaard

    Werkelijk adembenemend.

    21 augustus 2015

Reacties zijn gesloten.