“Grenzen sluiten is iets anders dan je ogen sluiten”

“Grenzen sluiten is iets anders dan je ogen sluiten”

2 maart 2020 1

En de vluchtelingen dan? We horen er nauwelijks iets over. Lesbos ontploft bijna. Turkije zet de grenzen open. En wij hebben het over het coronavirus… Ja, het mag wel wat meer in perspectief.

Wat je niet ziet dat is er niet. Volgens mij denken veel mensen dat. En politici zeker. Ondertussen bivakkeren vele duizenden mensen in erbarmelijke omstandigheden aan de grens van Europa. Vind je dat dat niet onze grens is? We hebben die grens wel afgekocht met Turkije. En we hebben ons eigen schuldgevoel ermee af willen kopen dat we vluchtelingen die de oversteek wel wagen niet fatsoenlijk hoeven op te vangen. 

Grenzen sluiten?

Ik ontken de problemen niet als grote groepen vluchtelingen hierheen komen. Maar is er een alternatief? Nee, ze hoeven niet allemaal deze kant op te komen. Maar grenzen sluiten is iets anders dan je ogen sluiten.

Jezus ook een vluchteling

Jezus was een vluchteling. Zijn ouders moesten met hem vluchten naar Egypte, omdat koning Herodes alle kinderen in Bethlehem wilde vermoorden. Tijden zijn niet veranderd. Leiders overal ter wereld offeren de toekomst van hun kinderen op voor hun machtsspelletjes. 

Aandacht, bij hen zijn

Waar is dan het begin van een oplossing? Misschien kunnen we gewoon beginnen deze mensen aandacht te geven. Dan worden het mensen, net als Jezus. Zie het dan nog maar eens over economie te hebben. Het zijn ménsen. Gaan we ze halen? Niet allemaal. We mogen wel best meer bij hen zijn.

 

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Otto Grevink
Otto Grevink
Een reactie op ““Grenzen sluiten is iets anders dan je ogen sluiten”
  1. W. Theo. Baan

    Ja, we leven hier in Nederland nog in een bijzondere vrije wereld en in weelde. Ook een reden waarom kerkelijk Nederland zich op de glijbaan bevind. We zorgen wel voor ons zelf en hebben God niet meer zo nodig, gevolg kerkverlating en vergrijzing. Dan zullen velen nog uit christelijk en humanistisch motief barmhartigheid bewijzen, maar als volk niet meer. De NL overheid staat nog aan de positieve kant, mede door toedoen van christenen. Daarom een reden temeer om als kerken blijvend te appelleren op barmhartigheid en Jezus Christus.

    7 maart 2020

Reacties zijn gesloten.