Dit inzicht helpt mij om grenzen te stellen

Dit inzicht helpt mij om grenzen te stellen

13 september 2021 0

Grenzen stellen is iets wat ik vaak moet doen, alleen ben ik er niet zo goed in. Ik ben een conflictvermijder. Ik heb een hekel aan een gespannen sfeer en wil koste wat kost ruzie voorkomen. Van het idee de sfeer of zelfs de relatie met iemand te verpesten kan ik op voorhand al buikpijn krijgen. Daarnaast doe ik graag iets voor een ander. En dan voelt het soms zoveel makkelijker om iets maar toch zelf te doen, of vervelend gedrag te negeren.

In mijn rol als moeder moet ik het meeste grenzen stellen. Jonge kinderen zien hun ouders als alleskunners die er altijd voor ze zijn. Maar zodra kinderen wat groter worden, wordt grenzen stellen steeds belangrijker. ‘Nee’ zeggen tegen je kinderen vindt niet iedereen even gemakkelijk. De beruchte aller-allerlaatste keer of toch toegeven aan een om lekkers krijsend kind?

Grens aan fysieke en mentale energie

Zelf loop ik vooral aan tegen de grenzen van mijn eigen energie, zowel fysiek als mentaal. Soms is mijn hoofd vol en heb ik tijd alleen nodig om weer op te laden. Maar hoe ga je daarmee om? En hoe verantwoord je die gestelde grenzen voor jezelf?

Grenzen stellen voor mijzelf

Ik heb inmiddels, na twaalf jaar ouderschap, het inzicht gekregen dat ik een betere moeder ben als ik grenzen stel. En dan niet grenzen aan de hoeveelheid snoep of bedtijden. Want dat gaat over wat goed is voor je kind. Ik heb het over grenzen die ik stel voor mijn eigen mentale gezondheid. Als ik op tijd ‘nee’ zeg en tijd voor mezelf neem, ben ik daarna gezelliger als moeder. Af en toe een dagje geen moeder zijn, een dagje naar een museum, of uit met een vriendin. Om gewoon mezelf te zijn: ik knap er ontzettend van op.

Time-out van het ouderschap

Ik heb geleerd me er niet voor te schamen dat ik af en toe een time-out nodig heb van het ouderschap. Om er daarna met hernieuwde energie in te springen. Op dagelijkse basis heb ik die momentjes alleen nodig. Zonder schaamte zet ik mijn kids achter de tv of iPad als ik ga koken, zodat ik dat in alle rust kan doen. Regelmatig ga ik ’s avonds een eind wandelen met een vriendin, waarna bij thuiskomst de kinderen al in bed liggen. 

Grenzen stellen voor iedereen

Misschien heb je zelf geen kinderen of wonen ze niet meer thuis. Grenzen stellen is voor iedereen belangrijk. En ik denk dat je ook een beter mens bent, als je grenzen stelt ten bate van je mentale gezondheid. Nee, ik ga niet helpen bij een clubje, want ik heb mijn vrije tijd nodig. Nee, ik kom niet elke week op de koffie bij mijn ouders, want ik heb een eigen sociaal leven. Nee, ik kan die taak er niet bij nemen, want ik heb genoeg aan mijn eigen werk. Wat vaak goed werkt is: Vandaag niet, maar dan heb ik wel tijd. Wees concreet en eerlijk. Als je het vriendelijk, maar beslist brengt dwing je respect af. Voor jouzelf, en voor je grens. 

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Geesje Jaakke-den Toonder
Geesje Jaakke-den Toonder