Greta, je hebt gelijk. Ik doe te weinig voor het klimaat

Greta, je hebt gelijk. Ik doe te weinig voor het klimaat

24 september 2019 7

Gisteren sprak Greta Thunberg de speciale klimaattop van de VN toe in New York. De Zweedse scholiere was boos. Ook op mij. En terecht.

Best milieubewust

Ik hou me voor dat ik het best nog wel aardig doe. Ik kook elektrisch met stroom van 27 zonnepanelen, die ook mijn elektrische auto voeden. De airco (ja sorry) praat ik goed met de winst die het op zal leveren in de winter als ik minder gas stook, omdat de airco ook verwarmt. Ik eet wat minder vlees, heb al een tijd niet gevlogen (maar dat kwam toevallig zo uit). En zo kan ik nog wel even doorgaan. En toch, het is te weinig. Ja, ik geef dat toe.

Alsmaar meer, meer, meer

‘Hoe durven jullie?’ Die drie woorden dreunen aan. Hoe durven we? Hoe durven we alleen maar over geld te praten en over ‘sprookjes van eeuwige economische groei’? Kijk, en dáár zit de angel volgens mij. En die doet pijn. Want wat bedoelt Greta? Ze bedoelt dat ik wel mooi allerlei dingen kan doen die het klimaat zouden helpen, maar dat ik per saldo wel wil dat alles gewoon doorgaat. Ik wil meer energie kunnen gebruiken, meer kilometers kunnen rijden, een tweede koelkast kunnen goedpraten, en meer comfort hebben in een klimaat dat we zelf naar de Filistijnen geholpen hebben.

Geloven als een kind

Geloven als een kind. Ik moest daaraan denken toen ik Greta hoorde. Waarom is dat zo belangrijk? Natuurlijk is een kind ook naïef, en dat zal ze vaak te horen krijgen. Maar een kind ziet ook haarfijn wat wij met z’n allen goedpraten en vertragen omdat we er niet aan willen. Dat er échte keuzen gemaakt moeten worden. Voor minder, minder, minder. En nou eens niet minder van een ander, maar minder van onszelf. Minder willen, minder hebben, minder streven. En beamen: we willen teveel, zo kan het niet langer.

Hoe neem ik je woorden echt serieus?

Ik maak me over één ding wel zorgen, Greta. Dat is het applaus. Dat was wel erg luid. Mensen houden ervan om op hun nummer gezet te worden. Zeker door, vergeef me, een kind. Het valt niet mee om je woorden echt serieus te nemen, en er vandaag al wat mee te gaan doen. Misschien kan ik kijken wat ik vandaag minder kan doen.

Wat sprak jou aan in de toespraak van Greta Thunberg?

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Otto Grevink
Otto Grevink
7 reacties op “Greta, je hebt gelijk. Ik doe te weinig voor het klimaat
 1. Marij-ke

  Als ik eerlijk ben Otto niets sprak mij aan. Dit meisje is niet arm heeft een zeiljacht tot haar beschikking. Gaat niet naar school het ontbreekt haar aan… Ouders die het roer uit handen nemen van hun dochter, en haar vergeten haar naar school sturen.

  24 september 2019
 2. Anke van Luxemburg

  Haar eerlijkheid, betrokkenheid, de oprechte woede en emotie.
  We zullen echt meer moeten doen. Ieder op zijn eigen plekje en in het algemeen. Onze regering blijven activeren dat mooie praatjes niets oplossen.

  25 september 2019
  • Flooor

   Helemaal niets, sorry. Ik zie hier een kind om medelijden mee te hebben, dat door haar stoornis zich kan uiten zoals ze doet. Dat door haar ouders en allerlei instanties en organisaties in zekere zin wordt ge/misbruikt om ons te indoctrineren en angstig te maken voor alles wat wij de aarde aandoen en daarmee naar de verdoemenis helpen. Sorry dat ik het zo uitdruk, maar als docent heb ik diep medelijden met dit kind.

   26 september 2019
 3. Marij-ke

  Ik denk nog steeds aan een meisje wat rende voor haar leven, ze had geen kleren meer aan haar lijf. Atoombom op Hiroshima. Als jonge vrouw heeft ze de wereld gewaarschuwd ze had geen haat dat blijft mij altijd bij. Zij was een vrouw zonder wrok. En een mooie vrouw met een mooie boodschap.

  25 september 2019
  • Anoniem

   Helaas verkeerd . Dat was Vietnam en een slachtoffer van napalm. Als je iets aanhaald, doe het dan wel goed.

   27 september 2019
 4. Mar

  Haar toon is toch niet zoals we met respect voor elkaar omgaan.
  En we laten allemaal onze footprint na of we nou met een boot de oceaan over gaan of andere keuzes maken.
  Wat niet wil zeggen dat we niet meer kunnen kunnen doen en er veel mis is met onze consumptiemaatschappij en we b.v. echt eens af moeten van
  “planned obsolescence”. De bedoeling is dat we vooral maar kopen, kopen, kopen. We kunnen beter ook de plaatselijke bedrijven een inkomen gunnen zoals de boer in de buurt en de bakker. Even de fiets pakken en dat levert weer een betere conditie op. Allemaal keuzes die toch een behoorlijke impact kunnen hebben als we die met zijn allen maken. En we moeten niet wachten maar blijven hameren bij die mensen die de beslissingen maken en de bedrijven waar we wel moeten kopen. De consument heeft toch een stem want als we niet meer kopen bij de grootgrutters kunnen ze opdoeken.

  27 september 2019
 5. Denise

  ik dank God voor de Greta’s op aarde. ik bid voor hun veiligheid! jouw artikel is gewoonweg geweldig! neurotypical christenen zitten nog te vaak achterover in een wereld van geld en gemak. en voor diegene die haar autisme aanvallen hier….hoog tijd dat jullie gaan leren wat autisme echt is! Nederland moet wakker worden. plaatsen zoals Brainport Eindhoven…..zit vol met autisten! Professor Tony Attwood believes the “out of the box” thought processes of people on the autism spectrum will solve the world’s big problems. He is credited with being the first clinical psychologist to present Asperger’s syndrome not as something to be “fixed ” but as a gift, evidenced in many of the great inventors and artists throughout history.

  1 oktober 2019

Reacties zijn gesloten.