Halloween: ben jij bang voor het donker?

Halloween: ben jij bang voor het donker?

28 oktober 2021 1

Ik ben nogal bang aangelegd, vooral in het donker. Als kind had ik daar het meeste last van. Het is met het verstrijken van de jaren wel wat minder geworden. Toch zijn deze donkere maanden en zeker dit weekend met Halloween voor mij een nieuwe confrontatie met angst. Ik zal nooit echt een held worden in het donker.

Leeuwen en beren

Wij woonden vroeger in een huis zonder hotelschakeling. Als je het licht op de overloop vanaf beneden aandeed, kon je het ook alleen vanaf beneden uitdoen. Dat zorgde ervoor dat ik in het donker naar boven moest, want het licht aan laten als je ging slapen was een “no go”. Ik deed het licht beneden aan, controleerde de trap en overloop op obstakels, leeuwen en beren, deed het licht weer uit en sprintte naar boven. Ondanks mijn zorgvuldige voorverkenning in het licht, bleken de donkere trap en overloop doodeng te zijn.

Halloween of Hello We?

Oktober en november zijn de herfstige maanden. Het wordt steeds donkerder en donkerder en de wintertijd begint. Hoewel ik kaarsjes aan en dekentjes op de bank heerlijk vindt, staat dat donker mij steeds weer tegen. Oktober staat steeds vaker in het teken van donker, en specifieker nog, griezelen. Halloween wordt, ook in Nederland, meer en meer een fenomeen. Ik heb er niks mee. Of eigenlijk, als ik eerlijk ben: ik heb er van alles tegen. Ik hou niet van schrikken, niet van enge dingen, niet van spanning en niet van donker.

Wij vieren dan ook geen Halloween, maar Hello We

Niet bang zijn voor elke dag

Als kind was donker genoeg om van alles in mijn hoofd te halen: grijpende handen op de trap, monsters onder mijn bed of achter de gordijnen. Donker stond gelijk aan angst. Ik heb moeten leren, en moet mijzelf er nog geregeld aan herinneren, dat donker niet per definitie iets verkeerds is.

Mijn geloof geeft mij steun op de momenten dat ik bang ben. In de Bijbel wordt veel geschreven over angst en donker. Er schijnen – ik heb het niet nageteld – 365 teksten te zijn waarin de lezer wordt opgeroepen om niet bang te zijn. Eentje voor elke dag! Het lezen van deze teksten, werkt als een aangestoken kaarsje op mijn donkerangst.

“God is licht en in Hem is geen duisternis.” staat in de Bijbel in 1 Johannes 1 vers 6. “Ik ben niet bang, ook al is er gevaar, ook al is het donker om mij heen. Want U bent bij mij, Heer. U beschermt me, U geeft mij moed.” Staat in Psalm 23:4. 

Ga op zoek naar licht 

Niet alleen Bijbelteksten helpen mij op te staan tegen angst. Ook songteksten kunnen inspireren. De laatste tijd heb ik heel veel geluisterd naar Brent Beukelaer, een Vlaamse singer-songwriter die als een ware hedendaagse troubadour verhalende liedjes zingt.

In zijn nummer Oerwoud van niks zingt hij: “Donker betekent enkel en alleen, de afwezigheid van licht. Oh, kom je mee, op schakelaars zoektocht, in complete duisternis.”

Dat bleef als een ware oorwurm in mijn hoofd hangen. En nu probeer ik mijzelf van de waarheid ervan te overtuigen. Donker betekent alleen dat het niet licht is. Er zit niet meteen een monster onder de dekens. En als je er last van hebt, ga dan op zoek naar schakelaars om het licht weer aan te doen. Donker is geen oneindige situatie, doe het licht maar aan als je er genoeg van hebt. Ga op zoek naar het licht in het donker. Dus ik doe de kaarsjes aan en de gordijnen dicht.

Laat het donker buiten blijven en maak het binnen licht. En als het me aanvliegt weet ik “God is het licht, dat schijnt in het donker. En het licht heeft het gewonnen van het donker.” (Johannes 1 vers 5)

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Geesje Jaakke-den Toonder
Geesje Jaakke-den Toonder
Een reactie op “Halloween: ben jij bang voor het donker?
 1. Marij-ke

  Genesis1 vanaf vers 14. BGT Deze woorden geven mij dag en nacht licht.
  De vierde dag

  14God zei: ‘Er moeten lichten aan de hemel komen om verschil te maken tussen de dag en de nacht. Die lichten moeten laten zien welk seizoen het is, en welke dag en welk jaar. 15En ze moeten licht geven op aarde.’ En zo gebeurde het. 16God maakte de twee grote lichten. De zon om overdag te schijnen, en de maan om ’s nachts te schijnen. God maakte ook de sterren. 17Hij zette de zon en de maan aan de hemel om licht te geven op de aarde. 18En om het verschil aan te geven tussen dag en nacht, en tussen licht en donker. God zag hoe mooi het was.

  19Toen werd het avond en het werd ochtend. Dat was de vierde dag.

  2 november 2021

Reacties zijn gesloten.