Heb jij de perfecte relatie? Laat het me weten!

Heb jij de perfecte relatie? Laat het me weten!

9 mei 2019 5

Laatst liepen we op het strand en ik hóórde mezelf zeggen: “Rein, doe je trui aan, zo vat je nog kou”. Het zat em in de toon, ik leek nét zijn moeder. Hij keek me met grote ogen aan. Ik geloof niet in perfecte relaties. Wel in samen groeien.

Ja! De eerste periode van de relatie is fantastisch. Alles aan je partner is perfect. Heerlijk, vlinders in mijn hoofd, aangenaam verdoofd. Daarna wordt het wat realistischer en heb je te dealen met ‘de ander’ zoals hij of zij is, met alle geweldige maar ook eigenaardige en super irritante trekken. Ik geloof niet dat er stellen bestaan waar alles van een leien dakje gaat. Lijkt me overigens erg saai.

Is dit alles?

Ik kan mezelf best een expert noemen; 5 serieuze (meer dan 2 jaar) relaties (niet per se trots op). In de laatste verschalkten we drie relatietherapeuten. We wilden graag slagen, maar het werd nooit met vlag en wimpel. In en in triest natuurlijk, maar daarover weer een andere keer. Toen ontmoette ik opnieuw mijn eerste liefde. Aaah wat romantisch zeiden allerlei mensen. Best wel, maar ook wij hebben doodgewoon onze sterke en wiebelige momenten. Heb je dat ook wel eens, dat je denkt; Is dit alles wat er is? Mijn tips:

 • Als de vrouw zich gaat gedragen als de moeder van haar partner, is het tijd om de relatie onder de loep te leggen.
 • Als je alleen nog maar op elkaar kunt mopperen en ellende ziet in de ander: time out! Neem even rust; alleen of samen. Misschien ga je de ander erg missen en beseffen dat het allemaal nog véél erger kan. En intimiteit doet wonderen.
 • Emancipatie, heel mooi en belangrijk (echt hoor, leer mij kennen), maar ik heb geleerd dat het een verademing is dat je als vrouw, vrouw mag zijn en als man, man.
 • Een balans zoeken tussen alleen en samen. Ik geloof in quality time, voor jezelf én samen. Dus niet elke avond in hetzelfde huis op twee kamers verschillende netflix films kijken..
 • Fijn als je beiden naar de kerk gaat, maar het gaat erom dat er dingen zijn in het leven waar je beiden in gelooft. (en in je eentje in de kerkbank zitten kan ook een quality momentje voor jezelf zijn)
 • Dat je altijd welkom bent bij de ander om je hart uit te storten, je tranen te laten stromen, te vertellen wat er bij je leeft en vooral dat je ook wel eens boos op elkaar mag zijn.
 • Misschien klinkt het super cliché maar van jezelf houden bleek voor mij een voorwaarde om echt van de ander te kunnen houden. Voor mij persoonlijk is God’s liefde een troost: het werkt door ons heen, we hoeven niet alles alleen te doen. En daaruit vloeit het laatste cliché: Vertrouwen. En toch zo waar.

Best een serieus rijtje geworden… Oh ja, daarmee komt er nog één naar boven borrelen, last but not least:

 • Humor, onontbeerlijk.

Dit is mijn ervaring! Misschien is het voor jou heel anders. We zijn allemaal uniek en dus is elke relatie uniek. Whatever works for you.

 

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Rebecca Schoon
Rebecca Schoon
5 reacties op “Heb jij de perfecte relatie? Laat het me weten!
 1. Willeke

  Kan ik uit tip 3 opmaken dat Dit blog alleen over heteroseksuele relaties gaat…

  9 mei 2019
  • Rebecca Schoon

   Zeker niet! Ik heb juist zitten nadenken hoe ik dit verhaal zo inclusief mogelijk kon maken. En getwijfeld bij dat punt ook. Ik kan natuurlijk alleen vanuit mijn eigen ervaring schrijven, anders moet je alles zo algemeen houden. Maar je hebt gelijk dit klinkt misschien wat exclusief. Hoe is dat bij jou? Een andere dynamiek weer neem ik aan. Als er geen sprake is van sekse verschillen binnen de relatie. Dat vraagt wellicht om andere tips of is het verder wel herkenbaar? Ben benieuwd!

   9 mei 2019
   • Mart

    Ben zelf homo & getrouwd met een man, maar ik heb wel wat aan punt 3. Ik zie het zo; Ook in homorelaties is een bepaalde dynamiek. Daarmee bedoel ik niet dat er alsnog een ‘mannetje en vrouwtje’ zijn, maar wel dat iedereen in een relatie van nature een rol vervult. Tegenwoordig is een rol vervullen alleen niet populair. Iedereen moet alles kunnen en alles doen en dat allemaal tegelijk, doe je dat niet dan kom je jezelf of de ander tekort, zo klinkt het. Ik ben een denker en boekhoudkundig sterk. Laat de financiën maar aan mij over. Mijn man is doener en technisch. Laat hem het huis maar opknappen. Ik hoef die boor niet op te pakken en hij hoeft niet de administratie in te duiken. Al is het nog zó geëmancipeerd om daar beide evenredig aan bij te dragen.

    13 mei 2019
 2. Sipke Huizinga

  Voor mij zijn er enkele belangijke punten in onze relatie:
  1. Blijf er energie in steken. Alle samenlevingsverbanden, organisaties, bedrijven, etc. gaan er onderdoor als een groot deel van de mensen er niet meer in gelooft en er geen energie meer instopt. In een relatie ben je met z’n tweeën, dus dan moet je er wel samen in blijven geloven, anders is (tenminste) 50% al afgehaakt.
  2. We zijn allemaal mensen met fouten, dus ook in relaties gaat het wel eens fout. Maar als je een andere relatie begint krijg je weer hetzelfde. Het gras bij de buren is echt niet groener.
  3. Als je lang(er) samen bent, heb je steeds meer gemeenschappelijke herinneringen. Je wordt als 2 boomstammen, die steeds meer met elkaar verstrengeld raken. Alleen al die feestelijke momenten van kinderen en kleinkinderen, de gemeenschappelijke vakantiewandelingen, zul je nooit in een andere relatie kunnen delen.

  Kortom: het is heel erg fijn als je een goede relatie hebt met je partner. Ook als één van beide ernstig ziek wordt, dan heb je elkaar extra nodig.

  11 mei 2019
 3. Marij-ke

  Een relatie is nooit perfect.Geen mens is perfect. Aan welk plaatje zou je moeten voldoen? In de jaren van samenzijn is geen dag het zelfde. Zo mag je zijn zoals je bent bedoeld. Je bent bij je naam geroepen.
  Jesaja 43:1.Ik heb je bij je naam geroepen, je bent van mij!

  16 mei 2019

Reacties zijn gesloten.