Hebben we de kerk nog wel nodig?

Hebben we de kerk nog wel nodig?

30 september 2021 0


Best een relevante vraag: wat hebben we eigenlijk nog aan de kerk? Je kunt toch ook thuis interessante websites volgen of diensten bekijken? Of gewoon met vrienden praten over levensbeschouwing of er boeken over lezen? Maar… grote kans dat je dit niet dagelijks doet, dat het leven voortkabbelt en je alleen bezig bent met alledaagse praktische zaken. Hier mijn pleidooi voor de kerk en tips om een kerk te kiezen.

Wat ik best vaak om me heen hoor, is dat vrienden teleurgesteld zijn geraakt in een kerk. Het leek zo open en verwelkomend, maar het bleek toch best dichtgetimmerd. Een moderne uitstraling, maar daaronder een vrij behoudende geloofsovertuiging. Velen voelen zich overigens wel thuis in deze reformatorische of evangelische hoek. Deze mensen hebben dan vaak al een dergelijke achtergrond en opvoeding.

Redenen om af te haken

Nog een reden om af te haken kan zijn, als de meeste mensen de leeftijd van je ouders hebben. Of dat je geen contact met de mensen hebt of kunt maken. Moet dat dan gebeuren tijdens dat kwartiertje koffie drinken na de viering? Je voelt geen verbinding met deze plek en dan blijf je weg.

Voordelen van een kerk

Het grote voordeel voor mij is de gemeenschap. Dat je met anderen de zoektocht naar geloof kunt delen, dat je samen de vreugde kunt vieren, dat je herkenning kunt vinden bij anderen, dat je gezamenlijk iets beleeft. En niet in je eentje thuis achter een scherm. Voorwaarde is wel dat je je thuis voelt in een kerk. Dat je je prettig voelt tussen gelijkgestemden. Dat je jezelf mag zijn, met al je vragen en twijfels.

Jezelf opladen

Andere reden voor mij om (met enige regelmaat) naar de kerk te gaan, is om een moment van bezinning te hebben in de week en bezig te zijn met verdiepende vragen over het leven. Ook vind ik het waardevol dat mijn kinderen niet alleen door ons maar ook door anderen gevoed worden in het geloof. En last but not least, ik hou erg van de muziek in onze kerk. Het laadt me op en ik ga met nieuwe energie de week in.

Hoe vind je een passende kerk?

Vooral in de steden is de keuze reuze, dus als je nog een kerk zoekt, zou ik er de tijd voor nemen en niet te snel opgeven. Op elk potje past een deksel. Stel jezelf de volgende vragen: Spreekt ‘de preek’ je aan? Spreken de liederen je aan? Spreekt de sfeer je aan? Zou je je thuis kunnen voelen tussen deze mensen? Als je nog wat twijfelt, ga dan nog een keer naar deze plek. Een tweede indruk kan iets heel nieuws opleveren.

Tip: leg contact

Zoek tijdens de koffie iemand, die jouw vriend(in) zou kunnen zijn (en spreek niet alleen met de actieve oudere dame die je probeert binnen te halen;-)). Dit kan natuurlijk spannend zijn, zomaar een vreemde aanspreken, maar in elke kerk is dit heel gewoon. En als je eenmaal een fijne kerk hebt gevonden, maar je voelt je nog niet één met de gemeenschap, zoek dan een leuke activiteit om aan deel te nemen. Een gespreksgroep, het koor, de filmavond, een dienst-voorbereiding. Dat is toch dé manier om diepere contacten te leggen.

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Rebecca Schoon
Rebecca Schoon