Help of Leef? Collages als spiegel

Help of Leef? Collages als spiegel

8 februari 2021 0

Als ik ga zitten om een nieuwe collage te maken, weet ik vaak nog niet wat eruit gaat komen. Ik pak mijn doos met knipsels en ga gewoon selecteren. Vaak heb ik al wel een thema uit mijn hoofd en vis ik zinnen en woorden uit de doos die me aanspreken. Daarna schuif ik ermee totdat er een verhaal ontstaat uit alle losse woorden en zinnen. Deze keer begon het met Help! En quotes en woorden als ‘Hoe lang nog God?’ en ‘Vastgelopen’. Het gaf mijn gemoedstoestand zoals gewoonlijk prima weer. 

Collage als spiegel

Naast Corona, beperkingen en onzekerheid zit ik met mijn gezin midden in de klusfase van ons nieuwe huis. Ik verdeel mijn aandacht tussen werk, gezin, inpakken in ons oude huis en allerlei klusjes voor de klussers in ons nieuwe huis. Ik voel me moe, bezorgd en een beetje moedeloos. Ik kan daar zo fijn in blijven hangen. Zo’n collage is een mooie spiegel van wat er in mij leeft. 

Positieve draai

Als creatief therapeut leerde ik dat je creatieve middelen (zoals een collage) goed kunt gebruiken als therapeutische methode. Je gevoelens en zorgen komen naar boven, krijgen de ruimte. Maar je kunt ook aan de slag met een positieve draai. Zoeken naar lichtpuntjes. Zo kwam er na mijn moedeloze collage ook een sprankje hoop. Ik vond in mijn selectie ook ‘Stop met vergelijken’ en ‘laat maar waaien’. Ik maakte uiteindelijk twee collages. De eerste noem ik Help! en de tweede noem ik Leef! 

Leef

De positieve kant, is waar ik naartoe wil. Een lichtje aan de horizon. Het mooie van Leef! Is dat het, achterstevoren ‘feel’ zegt. En zo knipoogden de collage’s naar me: Voel! Neem de tijd voor je gevoel, geef het ruimte, maar zet er ook moed tegenover. Durf hulp te vragen als het je ‘boven het hoofd’ groeit. Houd hoop en geloof, heb lief, maar vooral: Leef! 

Doe je mee?

maak eens een collage als je het even niet meer weet en laat je verrassen door de uitkomst!

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Geesje Jaakke-den Toonder
Geesje Jaakke-den Toonder