Hemelvaart: vriendschap op afstand

Hemelvaart: vriendschap op afstand

11 mei 2021 0

Hemelvaart is het verhaal van Jezus die omhoog geheven en opgenomen wordt in een wolk. Ik heb daar een kinderlijk beeld bij, bijna romantisch. De vrienden van Jezus waren erbij, dat moment van omhoog geheven, ze keken er naar totdat ze hem niet meer zagen. Ze bleven achter en zij misten na een tijdje de fysieke nabijheid van hun vriend. Vrienden verliezen aan het leven, dat doet wat met je.

Ik ben vast niet de enige die vrienden aan het leven heeft verloren. Vrienden die verhuizen bijvoorbeeld om ergens anders een nieuw leven te beginnen. Vriendinnen waarmee je sport, werkt of bij een kopje koffie eindeloze gesprekken voert. Toen het me jaren geleden voor de eerste keer overkwam, had ik daar maanden last van. Toen het nog een keer gebeurde was het opnieuw moeilijk. We deelden, zeg maar, lief en leed, en deden dat in elkaars fysieke nabijheid. Na hun vertrek waren ze wel uit het oog, maar niet uit mijn hart. Hoewel we in een tijd leven waarin we op allerlei manieren contact kunnen hebben viel me dat zwaar. Contact hebben op afstand is anders dan in elkaars nabijheid verblijven. Het contact verwaterde.

hemelvaart-vriendschap-op-afstand

Meer moeite doen

Jezus ging zegenend van zijn vrienden heen. Hij was fysiek niet meer aanwezig. Er moesten en moeten nieuwe vormen gevonden worden om contact te houden met Jezus. Ik stel me voor dat de vrienden zich ook wat ontheemd voelden na het vertrek. Dat ze hun weg moesten vinden in het onderhouden van hun vriendschap op afstand. Het vergt volharding, nu Jezus niet meer fysiek in hun en ons leven is. We moeten meer moeite moeten doen om echt contact te hebben.

Contact op afstand

Ook mij verging het zo. Na zoeken en aftasten, geduld en volharding lukt het om goed contact te hebben met elkaar. Het is anders, minder vaak maar zeker zo intens. Zo moeten we ook blijven zoeken naar het contact met Jezus. Misschien bidden we, lezen zijn verhalen, zijn we soms stil om Zijn stem te horen. Het vergt geduld en volharding, maar als we goed om ons heen kijken, kunnen we zijn aanwezigheid zien.

Hoe hou jij contact op afstand?

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Annette met LEV
Annette met LEV