Het 11e gebod: Gij zult geen tv of Netflix kijken.

Het 11e gebod: Gij zult geen tv of Netflix kijken.

22 april 2020 0

Het schijnt dat Netflix en andere streamingsdiensten toptijden doormaken. Ook hier in huis merken we dat er nu veel gekeken wordt naar series, films en documentaires.

Verveling = Netflixen
Wat mij opvalt nu we nauwelijks meer de deur uit gaan is dat wij (ouders) meer televisie kijken en de kinderen meer naar Netflix kijken. Als ze klaar zijn met school stappen ze direct over naar Netflix. Blijkbaar hebben ze geen andere hobby’s meer. Ik snap ook wel dat het verslavend kan werken. Als je lekker in een serie, film of documentaire zit, wil je gewoon weten hoe het verder gaat.

Het 11e gebod
Er wordt weleens gezegd dat “Gij zult geen tv (of Netflix) kijken” het 11e gebod is. Niet dat tv- of Netflix kijken verkeerd is maar het gaat om bewustwording. Hoeveel tijd besteed je eraan? En zijn er geen andere dingen die je kan doen? En wordt het niet een gewoonte, een afgod? En wat kost het je eigenlijk (niet in €)?

Gebod of leefregel
De term gebod heeft voor mij een negatieve klank, iets dat moet. In nieuwe bijbelvertalingen zie je ook wel leefregels staan in plaats van gebod. Dit klinkt een stuk positiever en het spreekt mij in ieder geval meer aan. Als leefregels voor een gezond leven. En dát is denk ik ook wat God van ons vraagt. Dat we goed voor onszelf en de ander zorgen.

Nieuwe hobby’s
Wij hebben bedacht dat iedereen een nieuwe hobby (zonder scherm) gaat uitproberen. Zo heeft mijn dochter nu een Joekellille (snaarinstrument) en is ze elke dag minimaal een uur aan het oefenen. Mijn zoon richt zich op tekenen. Elke dag een uur tekenen. Dus minder tijd achter een scherm. Nieuwe leefregels dus.

Ik ben heel benieuwd hoe doen jullie dit? En hebben jullie ook nieuwe leefregels ingevoerd in deze tijd thuis?

close

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Janneke Plantinga
Janneke Plantinga