Het antwoord komt voor de vraag

Het antwoord komt voor de vraag

1 augustus 2020 1

Heb jij het wel eens, dat je het antwoord al krijgt, nog voordat je de vraag gesteld hebt? Ik heb het weleens meegemaakt. Mijn kinderen overkomt het geregeld, maar die vragen dan ook vaak naar de bekende weg. Als ze beginnen met ‘Maham?’ komt er geregeld direct “Je mag niet op de tablet/geen snoepje/o.i.d..” terug.

Alles op zijn tijd

Als je een vraag bekijkt als een gebed, krijg je dan vaak antwoord op je vragen? In mijn ervaring komt er best vaak geen antwoord, of duurt het me gewoon veel te lang. Misschien stel ik de verkeerde vragen, denk ik wel eens. Alles op zijn tijd, maar het liefst op de mijne. En zijn de antwoorden er wel eens eerder dan het gebed?

Antwoord voordat we roepen

Ik las onlangs een Bijbeltekst uit Jesaja 65 vers 24:
“Voordat zij Mij roepen, zal Ik hun al antwoord geven. Terwijl zij nog tegen Mij praten over wat zij nodig hebben, zal Ik al beginnen hun gebeden te verhoren!”

Wat een prachtige belofte! God zegt zelf, dat hij antwoord geeft, voordat we roepen. Dat we nog tegen hem praten terwijl hij onze gebeden al verhoord.

Ik moest hierbij meteen denken aan iets wat ik zelf heb meegemaakt, bijna twintig jaar geleden. Ik had een vriendin een vraag gesteld via een berichtje. De vraag lag nogal gevoelig en ik had hem heel zorgvuldig geformuleerd en lang getwijfeld met verzenden. Ik verwachtte een “Ja graag!” of een “Nee, doe dat maar niet.” reactie. Maar er kwam geen antwoord. Ik legde mijn telefoon weg. Maar het bleef op de achtergrond wel in mijn hoofd zitten. Toen ik wilde gaan slapen heb ik ervoor gebeden. Dat er antwoord zou komen, op de een of andere manier. Ik zat er flink mee in mijn maag. Maar er gebeurde niks, geen zacht gefluisterd antwoord, geen vredig gevoel of iets. Ik sliep er onrustig van. Ik baalde dat er geen antwoord kwam op mijn vraag en ook niet op mijn gebed. Hoeveel moeite was het nu voor God om me te laten weten wat ik moest doen?

Toen ik de volgende ochtend mijn telefoon aanzette bleek ik een berichtje te hebben. Mijn vriendin had positief gereageerd op mijn vraag. Er viel een last van me af. Toen zag ik wanneer het berichtje verstuurd was. Het was verzonden, nog voordat ik gebeden had. Het antwoord was al gekomen voordat ik de vraag gesteld had aan God.

God gaat ermee aan de slag

Krijg ik sindsdien altijd antwoord op mijn gebeden? Absoluut niet. Maar ik weet wel, dat als iets echt belangrijk is, God er zeker mee aan de slag gaat. En dat Hij de mogelijkheid heeft om je te laten weten wat je moet doen. Dus stel Hem de vragen en let ondertussen goed op inkomende antwoorden!

 

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Geesje Jaakke-den Toonder
Geesje Jaakke-den Toonder
Een reactie op “Het antwoord komt voor de vraag
  1. Lini Oldewarris-Bazuin

    Wij vragen vaak niet alleen aan God, maar hebben ook het antwoord al in gedachten.Vragen/bidden tot God, moet altijd eindigen met “Uw wil geschiede”, omdat niet ikzelf, maar God weet wat voor mij het beste is. Bidden is geen verlanglijstje voor God, waarop God moet reageren. Bidden is vooral je zorgen en moeiten bij God neerleggen, om rust te krijgen en kracht om staande te blijven. Bidden is niet vragen om de oplossing van onze problemen, maar wel vragen om wijsheid, hoe wij met onze problemen moeten omgaan.

    3 augustus 2020

Reacties zijn gesloten.