Het boerenprotest: boeren versus kakkers

Het boerenprotest: boeren versus kakkers

1 oktober 2019 8

Vandaag protesteren duizenden boeren én hun trekkers in Den Haag. Ze zijn boos. Boos op politieke partijen en op milieuverenigingen. Want die zijn op hun beurt weer boos op de boeren: boeren zijn volgens die partijen niets meer dan klimaat- en milieuvervuilers. En dus is het een dag vol boze mensen.

Mijn familie woont al eeuwenlang in hetzelfde dorp op de Veluwe. Opa en oma waren boer. Daar is niks geks aan: zo’n honderd jaar geleden had praktisch iedereen op het platteland een boerderijtje. Anders ging je namelijk dood van de honger: je verbouwde je eigen voedsel en je leefde van je eigen vee. Die scherpe tegenstelling tussen boeren en stedelingen trof ik nog aan op de middelbare school in de stad: je kwam uit een dorp, dus was je een boer. Dat ik in een keurig vrijstaand huis woonde en mijn ouders in de dienstensector werkten kreeg je er met geen mogelijkheid in. Je had boeren van buiten, en de kakkers in de stad. Simpel toch?

Mensen leven bij de gratie van tegenstellingen: wij zijn goed, de ander is fout. Dat maakt het leven overzichtelijk. Het boerenprotest van vandaag, onderdeel van de klimaatdiscussie, is daar een voorbeeld van. Collega-blogger Otto viel het enige tijd geleden ook al op toen hij een blog plaatste over Greta Thunberg: vooral op Facebook regende het negatieve reacties. Waar bemoeide die zestienjarige autist zich mee? Voor je auto heb je nu bumperstickers met de tekst ‘Fuck You Greta’. Past mooi boven je uitlaat. Afscheid nemen van je oude gedrag wil niemand, helemaal als je de gevolgen van je gedrag niet direct aan den lijve ondervindt.

In de Bijbel staan relatief veel verhalen over boeren: de boer die uitging om te zaaien, de boer die een kostbare schat vindt op zijn akker. Altijd wordt een boer weergegeven in relatie tot het land. Het land is in bruikleen en de opbrengt kan nooit los van datzelfde land gezien worden.

Mijn grootouders stopten met hun boerderij tijdens de schaalvergroting van de vorige eeuw. Daarmee verdween, naar mijn inzicht, de menselijke maat uit het boerenbestaan. De boerderij werd een bedrijf, dieren werden producten, de koe verdween uit de wei. Waar je melk of je karbonade vandaan komt? Geen kind die het nog weet, want alles is geïndustrialiseerd. Die weg, zo weten boeren én politici, loopt een keer dood. Maar het is beter samen te zoeken naar een oplossing.

 

Hoe kijk jij aan tegen boeren en tegen hun protest?

 

Beeld: ANP

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Sjoerd Muller
Sjoerd Muller
8 reacties op “Het boerenprotest: boeren versus kakkers
  1. Esther Bosma

    Ik vind het jammer dat u dat zo ziet. Ik ben van mening dat een boer nog steeds liefdevol met zijn land moet omgaan. Als hij dat niet doet ziet hij dat direct terug in zijn opbrengst. Ditzelfde geld ook voor onze dieren. Als we ons hier niet met liefde om bekommeren, doet ons dit zeer, en zullen we ook niet het resultaat bereiken wat we voor ogen hebben. dit gaat niet meer allemaal met de hand, wellicht bedoeld u dat.
    Onze koeien hebben bijvoorbeeld een draaiende koeborstel, ik borstel ze niet zelf. het mooie is dat ze hier wel 24/7 bij kunnen…

    1 oktober 2019
  2. Antje Drent

    Lieve mensen ik kijk net zo als jullie ,met veel boosheid naar de regering ,ze doen maar .zonder naar de mensen te kijken .

    1 oktober 2019
  3. Mar

    ja, weer een stap terug zal beter zijn. de tijd dat alles zomaar kon is voorbij. we kunnen niet 4x perjaar een vliegreis of autovakantie. Of elke dag vlees.En is dit erg? Nee, we kunnen ook dichterbij tot onszelf komen in een huisje in het bos ofbij de rivier. Nederland is prachtig. En we kunnen heerlijk eten zonder vlees,boeken genoeg voor inspiratie . Maar hetis allemaal gewoontes veranderen. En dat is in deze drukke tijd knap lastig. Dus kunnen we denk ik elkaar daarbij helpen. Geef elkaar de goede tips door. En de boeren zullen weer meer terug naar de natuur moeten. Met koeien in de wei, kippen ook. enz. Zo hoop ik dat het weer wordt. Zodat we onze kinderen een mooie toekomst geven.

    1 oktober 2019
  4. Anje Huijssoon

    ja, vroeger, verheerlijk het boeren leven van vroeger niet, zo mooi was het allemaal niet maar wel overzichtelijk en meer zichtbaar. Komt veel bij mij boven maar kan dat niet allemaal goed verwoorden, maar weet zeker dat de beesten het niet slechter hebben dan vroeger en ook de meeste boeren zullen goed met hun grond omgaan die moet immers vrucht dragen. In de bijbelse tijd en ook hier 150 geleden was haast iedereen in de landbouw werkzaam nu nog maar weinig mensen zo dat alle andere mensen ander goed werk kunnen doen omdat die enkele boeren zorgen voor hun voedsel. Door de wetenschap goede zorg en kwalitatief zeer hoog waardige voeding worden we jaren ouder dan 150 jaar geleden niet waar. Dit zijn zo maar wat reacties van een bijna ex boerin.

    1 oktober 2019
  5. Bart vBlijderveen

    het zijn altijd de boeren die doen het al jaren verkeert maar laten ze eerst in de haag beginnen al;s er geen boeren zijn
    wat moeten wij dan

    1 oktober 2019
  6. G.Assies

    Ik kom uit een boerenfamilie, maar zo de boeren worden afgeschilderd als alleen maar de veroorzakers van teveel CO2 en stikstof ,is natuurlijk onzin. Wat te denken van het verkeer,waaronder het vliegverkeer. Ik gun iedereen zijn/haar vakantie, maar waarom moeten alleen de boeren boeten?
    Wat te denken van het circuit van Zandvoort. Hoeveel CO2 uitstoot levert dat op en hoeveel stikstof?
    De boeren die ik ken ,gaan liefdevol om mrt hun dieren en zijn heel milieubewust bezig . Hoe groener het gras van de weilanden, hoe meer CO2 er opgenomen wordt. Koeien buiten laten lopen, vermindert de stikstof. Het kan toch niet: de veestapel halveren!!!! Het is het inkomen van de boeren. Willen we met z’n alle afhankelijk worden van het buitenland ?. De boeren willen best wel minder vee, maar dan moet de prijs van de zuivelproducten fors omhoog. En heeft iedereen dat er voor over?

    1 oktober 2019
  7. Anoniem

    Zonder boeren geen eten. Grootschalige productie is nodig om de wereldbevolking te voeden. Ook deze wijze van productie gaat vele maken diervriendelijker. Geen kistkalveren maar groepshuisvesting enz. Boeren die vanuit hun geloof als basis werken zijn goed rentmeester en gaan ook zo met land en vee om. Er ligt een taak voor de kerken om mensen erop te wijzen om liefdevol met elkaar om te gaan en de kloof tussen “boeren en kakkers” te overbruggen. De conclusie in de laatste alinea is veel te kort door de bocht en past niet bij de kerk.

    1 oktober 2019
  8. Marij-ke

    Gister waren er 1500 vrouwen in Utrecht in de Beatrix hal zelf een van de vrouwen.Wij vierden het 100jarig bestaan Passage. Eén van de sprekers Gerda Verburg zelf een boeren dochter gaf ons zicht op wonderen die er gebeuren. En gaf inzicht wat ondervoeding veroorzaakt. Als baby zijn de eerste 1000 dagen van je leven van levensbelang. Krijg je niet de goede voeding ontwikkelen je hersenen niet goed. En dat is een blijvend letsel voor heel je leven. Gerda reikte ons de oplossing aan en liet het resultaat zien de wonderen zijn de wereld niet uit.Het was een wonderlijke dag. God was in ons midden lied 704 nieuw liedboek 2013 vers 2. Die eeuwig rijke God moge ons reeds in dit leven een vrij en vrolijk hart en milde vrede geven. die uit genade ons behoudt te allen tijd, is hier en overal een helper die bevrijdt. God zoekt de mens met een open hart voor wat werkelijk speelt.

    2 oktober 2019

Reacties zijn gesloten.