Het derde gebod: Haal God er niet steeds bij [video]

Het derde gebod: Haal God er niet steeds bij [video]

20 januari 2021 0

De Tien Geboden, je kent er vast wel een paar. Maar regels, daar houden we niet zo van. We willen vrij zijn en zelf bepalen wat we doen. En toch… zijn de Tien Geboden niet eerder regels die je iets gunnen? Zijn ze niet juíst bedoeld om vrij te leven en kiezen? Daar zit trouwens wel een ‘disclaimer’ bij: ga verantwoordelijk met die keuze om. In de videoserie Tien Geboden bekijkt Otto wat de geboden zouden kunnen betekenen. Vandaag: het derde gebod.

Niet vloeken

Een van de bekendste geboden is misschien wel het gebod om niet te vloeken. Wat doe je eigenlijk als je vloekt? Dan haal je er steeds iemand anders bij. Jezus Christus, God. Je gebruikt dan de naam van een ander en spreekt dus namens iemand anders. Ben je vrij als je er de hele tijd iemand anders bij haalt of namens iemand anders spreekt? Kom op, daar ben je toch geen vrij mens voor? 

Niet krachtig genoeg zonder?

Waarom doen we dat dan? We noemen vloeken wel eens krachttermen. Kennelijk hebben we die vloeken nodig om onze woorden kracht bij te zetten. Dat is toch gek? Dat we er iemand anders bij halen omdat we vinden dat onze eigen woorden niet krachtig genoeg zijn?

Geloof in de kracht van je eigen woorden

Als we die krachttermen nodig hebben, dan zijn onze woorden kennelijk niet krachtig genoeg en moeten we ze misschien maar niet zeggen. Of ze zijn krachtig genoeg en dan hebben we ze niet nodig. Dan spannen we God, Jezus Christus, Maria, de Twaalf Apostelen of wie dan ook niet voor ons karretje. Geloof maar in de kracht van je eigen woorden. Of denk er nog eens over na.

header-tien-geboden

 

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Otto Grevink
Otto Grevink