Het duister een beetje lichter maken

Het duister een beetje lichter maken

15 maart 2021 0

Soms moet ik even op mijn tong bijten. Als ik stomme of gemene reacties lees op social media. Of als ik mensen iets heel onaardigs hoor zeggen. Mijn eerste gedachtes zijn dan meestal niet zo best. Ik zie en hoor heel veel mensen die van hun hart geen moordkuil maken. Die zeggen en schrijven wat er in ze opkomt, of dat nou vriendelijk is, of bot of zelfs domweg grof. En soms is mijn eigen eerste impuls net zo lelijk. Meestal lukt het gelukkig om het venijn binnen te houden, even tot drie te tellen en dan wat meer genuanceerd te reageren. Herkenbaar? 

Ik las de volgende bijbeltekst uit Filippenzen 2. 

Ik wil graag vanuit positiviteit en liefde communiceren. Dat is hoe ik zelf benaderd wil worden en dus begin ik er zelf maar mee. Daarom sprak de tekst uit Filippenzen me ook aan. Doe wat je doet, zonder klagen en ruzie maken. Spreek met liefde en bemoediging. Dan zal je schitteren als een ster in de duisternis. Je kunt een licht zijn in de nacht, het duister een beetje minder donker maken. 

‘Wie goed doet, goed ontmoet.’ Zegt men wel. En ‘Wat u niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.’ Positiviteit draagt ver. Het ontwapent mensen. En het roept regelmatig nuancering en positiviteit bij de ander op. Als we allemaal ons steentje bijdragen, ons licht laten schijnen in de nacht, door liefdevol te blijven, dan kunnen we samen het duister een beetje lichter maken.

Doe je mee? 

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Geesje Jaakke-den Toonder
Geesje Jaakke-den Toonder