Het is een hoax!

Het is een hoax!

13 januari 2020 1

Het is een Hoax! Je hoort het regelmatig online. Er wordt voor iets gewaarschuwd en het blijkt later helemaal niet waar te zijn. Het is toch geen virusapp of frauduleus terugbelnummer.  De laatste tijd lees ik ook steeds vaker dat de klimaatcrisis een hoax zou zijn. De crisis waarvoor vele wetenschappers en natuurlijk ook de jonge activiste Gretha, ons ernstig waarschuwen, zou onwaar zijn. Het gaat niet gebeuren. Eerlijk gezegd geloof ik daar niks van. Ik denk echt dat we de aarde danig aan het verpesten zijn. Maar wat ik ervan vind is niet erg belangrijk voor de wereldpolitiek.

Een vriend van me schreef laatst op Facebook dat het er niet echt om gaat of de crisis zo is als ons wordt voorgehouden. Feit is dat we slecht zorgen voor de aarde en dat consequenties heeft. Maar de twijfel loert. Als je bewuste keuzes maakt heeft dat dan echt wel zin? Is dat geen druppel op de gloeiende plaat? Kunnen we de wereld nog redden?

Ik denk dat we vanuit de verkeerde point of view naar het probleem kijken. De zorg voor het milieu en bijbehorende bewuste keuzes zijn geen zaak van het willen redden van de aarde voor toekomende generaties. Het is een zaak van respect. Voor de aarde, de schepping en de schepsels daarop. En voor de Schepper zelf. Als je daar respect voor wilt tonen, dan maak je bewuste keuzes in je omgang met de schepping zelf. Dan gaat het niet meer om druppels op de gloeiende plaat, maar om verantwoordelijkheid nemen voor je eigen gedrag.

Je kan dan kiezen voor minder auto, minder vliegtuig, minder vlees eten, minder afval, minder kopen. Oftewel: gelukkig proberen te zijn met wat je hebt, wat om je heen is. Of die klimaatcrisis dan een hoax blijkt te zijn, is dan niet meer van belang. Je hebt je verantwoordelijkheid genomen, uit respect. Respect voor de schepping, de schepselen en de Schepper zelf. En dat kan niemand een hoax noemen.

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Geesje Jaakke-den Toonder
Geesje Jaakke-den Toonder
Een reactie op “Het is een hoax!
  1. eef

    Eerlijk gezegd probeer ik de mooie dingen te zien . Ik zeg altijd kijk alleen al naar de lucht , aan Gods schepping zal het niet liggen. maar om nou overal angst op af te sturen zal niet helpen .en als we iets uitvinden wat de wereld kan redden dan moet heel de wereld daar aan mee doen.

    13 januari 2020

Reacties zijn gesloten.