‘Het kwade is sterker, maar het goede is met meer’

‘Het kwade is sterker, maar het goede is met meer’

2 september 2020 1

Een aantal jaren geleden was ik met familie en vrienden aan het klussen in ons nieuwe huis. Het was een enorme herrie van breken, zagen en timmeren. Op een gegeven moment ging de deurbel. Pas na een aantal keren aanbellen hoorden mijn broer en ik de bel overgaan. Het was de buurman van een paar huizen verder. Het was duidelijk dat de buurman ‘not amused’ was. De buurman liep rood aan en zijn volume overstemde het klussen. Hij kon door alle herrie zijn geliefde tv programma niet horen! Voordat we konden antwoorden, brak de sloophamer door het plafond heen en gaf mijn broer in een reflex de buurman een duw zodat die niet onder het puin zou komen. Een niet zo’n beste start in mijn nieuwe buurt…

Die eerste indruk

Een eerste indruk is vaak zo bepalend voor de mening die je vormt over iemand.  En als die indruk negatief is, dan lukt het maar moeizaam om die indruk te keren. Dan moet je heel wat uit de kast halen om die ene indruk te veranderen! Rutger Bregman spreekt erover in zijn boek. Kijk om je heen en er zijn zoveel goede dingen te ontdekken. Sterker nog. Er zijn zoveel goede mensen die je ontmoet. Maar die ene die een nare indruk achterlaat overheerst vaak al dat goede.

Negativiteit lijkt te overheersen

Ik zie het ook gebeuren op social media. Zoveel mensen die een mening hebben. Zoveel mensen die lijnrecht tegenover elkaar staan. Zoveel mensen die hun gelijk willen halen. Het lijkt wel alsof iedereen maar roept en er alleen maar negativiteit te vinden is. Elke nuance die je wilt aanbrengen, wordt direct onderuit geschoffeld.

Zoveel goede dingen om je heen!

Maar…wacht eens even… De samenleving bestaat niet alleen uit schreeuwers en stakers. Kijk om je heen. Mensen die je voor laten gaan bij de kassa. Mensen die vriendelijk gedag zeggen. Een kind dat naar je zwaait. Een kaartje op je deurmat met ‘sterkte en liefs’. Hoe cynisch je ook kunt worden van nare ervaringen in je leven, blijf de mooie en goede dingen ook opmerken! Want het kwade is dan wel sterker, het goede is met meer.

‘Het kwade is sterker, maar het goede is met meer’ (Rutger Bregman)

Het kwam goed, ondanks de slechte start

In het geval van mijn buurman hielp op dat moment een gesprek niet. Ik ben na die ongelukkige samenloop van omstandigheden regelmatig even bij de buurman langsgegaan. Er was ook nog een buurvrouw. En veel foto’s op de kast. En zo ontstond er over en weer belangstelling voor elkaar en leerden we elkaar wat beter kennen. Zo veranderde de indruk die we van elkaar hadden. Al spraken we onderling nog wel goedbedoelend over hem als de ‘boze buurman’. Maar hij was allang niet meer boos.

close

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Sandra Gaakeer
Sandra Gaakeer
Een reactie op “‘Het kwade is sterker, maar het goede is met meer’
  1. Jany van Tol

    Dag Sandra, mooie blog!! Zo ’n ding wat iedereen kan overkomen….Prachtig ook: het kwade is sterker, maar het goede is met meer! En zo is het ook. Mijn moeder zei op haar manier; de meeste mensen zijn aardig. Heb ik mijn kinderen ook weer meegegeven Ik loop nog steeds te kauwen op “De meeste mensen deugen” Dit van Rutger Bregman is voor mij beter te verteren. Het zal op het zelfde neerkomen maar toch…..Dank Sandra!

    2 september 2020

Reacties zijn gesloten.