Het paasverhaal is gelukkig geen feel-good story

Het paasverhaal is gelukkig geen feel-good story

11 april 2020 0

Elk jaar verbaast het me weer hoeveel belangstelling het paasverhaal trekt. Of eigenlijk moet ik zeggen: het passieverhaal, het lijdensverhaal van Jezus. Niet bepaald een vrolijk verhaal. De opluchting, de blijdschap en de hoop die uit het verhaal van Jezus’ opstanding met Pasen spreekt ontbreekt nu juist in het lijdensverhaal. En toch kijken we ernaar, terwijl velen eigenlijk houden van films en boeken die goed aflopen. Maar ik ben blij dat het passieverhaal geen feel-good story is.

Ontsnappen

Notting Hill, Love Actually, of wat mij betreft de Sound of Music: heerlijke films om even bij te ontsnappen aan het dagelijks leven. Dat kan bij het passieverhaal niet. Er is geen ontsnappen aan. Nee, je wordt altijd wel ergens in aangesproken. In ervaringen van liefde en het gemis of verlies ervan, in lijden en pijn, in vervlogen dromen, de harde realiteit, onrecht, verraad, onverschilligheid. Het is niet zomaar een verhaal. Het is ergens ook jouw en mijn verhaal.

Je bent niet de enige

Juist omdat je in het verhaal niet kunt ontsnappen aan je levenservaringen is het verhaal zo waardevol. Ja, het leven bestaat ook uit lijden in alle vormen die je maar kunt bedenken. Maar je bent niet de enige. Er is iemand jou voorgegaan. En nee, dat liep niet goed af.

Het loopt niet goed af

En kom dan niet te snel met Pasen aan. Dat is geen gedroomd einde van een Amerikaanse film. Of een gedroomd begin van een nieuw seizoen van een serie, waarin de hoofdpersoon leek te zijn overleden, maar toch bijkomt. Nee, het lijdensverhaal van Jezus loopt niet goed af. En ‘gelukkig maar’. Gek omdat zo op te schrijven maar ik bedoel daarmee: veel in ons leven loopt ook niet goed af. En wat hebben we dan aan een verhaal waarin alles toch op z’n pootjes terecht komt?

Er verandert echt iets

Het paasverhaal krijgt zijn betekenis, omdat dat lijden er was, en omdat het er is. Dat er geen ontkomen aan is, en dat we eraan onderdoor kunnen gaan. En ook aan doodgaan. Was het een feel-good story geweest, dan was er niks veranderd. Wel in het verhaal, maar niet in ons leven. Omdat het lijden van Jezus echt is, en daarmee het leven van Jezus stopt, spreekt er échte hoop uit het paasverhaal van Jezus’ opstanding. Het stelt echt wat voor.

Maar daarom zit er ook wel een grens aan wat ik aan Passie’s, Passioons en Pèssions kan hebben in een week. En ben ik blij als het weer Pasen is.

close

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Otto Grevink
Otto Grevink