Het resultaat van liefde

Het resultaat van liefde

16 november 2020 0

‘De vrucht van de Geest is liefde’. Zo, daar gooi ik even met wat kerkelijk jargon. Het is een beetje gekke taal, dat jargon, het vraagt soms wat zoeken en herkauwen. Maar bovenstaande uitspraak is wel een heel mooi én direct uit de Bijbel ook nog. (Galaten 5:22) Laat me hem even voor je vertalen: De vrucht, het resultaat, van de Geest, de essentie van wie God is en van wat God in een mensenleven kan bewerkstellingen, is liefde. In mijn herinnering, was die vrucht van de Geest altijd een opsomming. Eentje die ik graag wilde onthouden, maar waar ik een liedje voor nodig had, om hem eindelijk onder de knie te krijgen. Liefde, blijdschap, vrede, goedheid, zelfbeheersing, tederheid, vriendelijkheid, trouw en geduld. 

Vandaag gaf iemand mij een nieuw inzicht: er staat niet de vruchten, maar de vrucht. Het is geen opsomming, geen keuzepakket. Die vrucht van de Geest is liefde. En wat dan met die andere acht woorden? Dat zijn de uitingsvormen van liefde. De resultaten van het toepassen, het aanhangen van de liefde. Misschien denk jij nu: ja, duh! Maar voor mij was dit echt een kleine openbaring. 

God is liefde

Al eerder schreef ik over het orgel in de kerk van mijn jeugd. God is liefde stond erop en dat was voor mij de samenvatting van het geloof:

God Is Liefde

Klinkt simpel he? En dat is het ook. Als je je inzet voor liefde, voor je naasten, voor de natuur, de wereld, voor jezelf, dan komen er prachtige dingen naar boven. Het resultaat van je inzetten voor liefde, voor dat wat de essentie is van wie God is, is prachtig.

Ik hoor in mijn hoofd het commentaar: en al die oorlogen dan, die in naam van God gevoerd worden? En al die mensen die uit naam van God mensen afwijzen vanwege hun geaardheid, hun huidskleur, hun visie op maatschappelijke zaken? Maar ik zeg niet, absoluut niet, dat alles wat mensen uit naam van hun geloof doen, liefde is. Want God is geen afwijzer, God is een aannemer. Jezus was niet voor niets een timmerman. 

Als je geen liefde hebt, is alles zinloos

Als we ons gaan inzetten voor liefde komen die andere acht daaruit voort. Ze hebben allemaal hun basis in de liefde. En als ze niet vanuit liefde ingezet worden, betekenen ze niks. Houden ze niet stand, verloochenen ze de liefde zelfs. Tederheid zonder liefde, is enkel lust. Zelfbeheersing zonder liefde is enkel controle. ‘Als je geen liefde hebt voor (jezelf en) anderen, dan is alles wat je doet zinloos.’ schrijft Paulus in 1 Korintiërs 13. 

Het sneeuwbaleffect van liefde

Doe alles wat je doet vanuit liefde. Het klinkt simpel. Maar het effect is groots. Het brengt al die andere dingen voort, als een sneeuwbaleffect. Het effect van de essentie van wie God is, van liefde is: blijdschap, vrede, goedheid, zelfbeheersing, tederheid, vriendelijkheid, trouw en geduld. 

Train jezelf eens in geduld, of in vriendelijkheid. Focus je op één van die effecten van liefde die je lastig vindt en kijk naar het effect!

 

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Geesje Jaakke-den Toonder
Geesje Jaakke-den Toonder