Het verschil tussen ‘demonstratie’ en ‘demonstratief’

Het verschil tussen ‘demonstratie’ en ‘demonstratief’

2 juni 2020 4

Pinksteren 2020 liet maar weer eens zien dat er voor de Geest in ons land nog wel wat werk te verzetten is. Waar de ene helft van het land het na wekenlang intens lijden en afzien hét ultieme genot beleefde door een witbiertje te drinken op een terras (veel selfies met #hetkanweer, #fuckcorona), kwamen op de Dam in Amsterdam duizenden mensen samen. Samen om te demonstreren tegen racisme en politiegeweld in Amerika en Europa (veel selfies met #blacklivesmatter en #againstwhitesupremacy).

Aanleiding voor de demonstratie was het zovéélste incident in de Verenigde Staten waarbij een zwarte Amerikaan, George Floyd, gedood werd door hardhandig politieoptreden.

Hashtags zijn goedkoop

Tijdens en na de demonstratie regende het op sociale media weer zogenaamde banners, hashtags en selfies. Dat is ook op Facebook al jarenlang een trend. Je eigen hoofd met een filter van een regenboog of een Franse vlag erover en dan een leuke oneliner ernaast: ‘Black Lives Matter’, ‘Trots op de Boer’ of zelfs ons eigen kerkelijke ‘Houd Moed, Heb Lief’.
Ik vind het allemaal, excuseer me, tamelijk goedkoop.

Gezien worden

Voor mij zit er een wezenlijk verschil tussen een demonstratie (in de eerste plaats opkomen voor het belang van de ander) en demonstratief (vooral anderen laten zien waar jijzelf voor staat). In de moderne praktijk van sociale media willen mensen vooral aan de goede kant van de streep staan. ‘Kijk mij eens betrokken zijn’, ‘kijk mij eens de juiste mening hebben’, maar bovenal: ‘kijk mij’.
Echter helpt dat de nabestaanden van George Floyd wezenlijk verder? Of de boeren? Of de redactie van Charlie Hebdo? Ik denk het niet. Daar is wel wat meer vasthoudendheid en daadkracht voor nodig.

Vastberadenheid en geduld

Wat ik betoog is dat we niet moeten gaan pronken met zaken die eigenlijk normaal zouden moeten zijn. Ja, zwarte levens doen ertoe. Ja, racisme is kwaadaardig. Ja, als kerk hoop je dat mensen moed houden en liefhebben. Maar dit is gemeengoed en op zich niets bijzonders.

Wil je écht voor die waarden gaan staan dan zal er meer voor nodig zijn dan een Facebookfilter, hashtag of selfie, of iemand met een andere mening via Twitter tot de grond toe afbranden. Nee, je hebt vastberadenheid nodig. En geduld. En je zult, o gruwel, ooit het gesprek moeten aangaan met mensen die er een andere mening op nahouden. Dus geen hashtag of een oneliner, maar een inhoudelijke discussie. Met vragen. En antwoorden. Op argumenten. Brrrrr!!

Leef vanuit een ideaal

Persoonlijk voorbeeld voor mij was een vriend die zich vrij jong aanmeldde voor de gemeenteraad. “Ik kan kritisch blijven zeiken op het journaal of op Twitter, maar ik kan er ook zelf iets aan proberen te doen”.
Wie van ons doet dat? Wie gaat vanuit een ideaal de politiek in? Of werken bij de politie? Of zelf boer worden? Of vrijwillig in een achtergestelde migrantenwijk wonen?

Als het verleden iets leert, is het dat échte veranderingen pas ontstaan door mensen die zich langdurig en geduldig aan een zaak wijden. Een tweet of hashtag kan wel een gevolg daarvan zijn, maar het verandert op zichzelf nog niks. Waarom? Omdat je zelf niet veranderd bent.

Leef jij al vanuit jouw waarden?

close

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Sjoerd Muller
Sjoerd Muller
4 reacties op “Het verschil tussen ‘demonstratie’ en ‘demonstratief’
 1. Jan Hielema

  Helemaal eens.Jezus wil dat wij er vol voor gaan.Hij wil dat wij hongeren en dorsten naar een rechtvaardige wereld.

  2 juni 2020
 2. Marij-ke

  VOOR DE EERLIJKE VINDER 2. 3-5-2014
  Vanmorgen vond ik een prachtig boekje met de titel VOOR DE EERLIJKE VINDER.
  Geschreven door Karst Dijkstra dichter en Pieter M. de Wit verhalenschrijver 1974. ISBN 90.70022.06.0
  Ik had 5 boeken.
  Maar deze bundel bij één gebonden heeft een schat aan korte verhalen en gedichten.
  Wederom was ik verbaasd. Over de inhoud zo hedendaags zo treffend.
  Een SCHAT AAN WOORDEN.

  WEEKEND
  Maandagmorgen ligt op vrijdagavond aan de overzijde van de eeuwigheid
  maar
  op maandagmorgen is vrijdagavond nergens
  Karst Dijkstra

  “Het goede doel ” heeft mij weer inspirerende boeken opgeleverd en wat zo treffend is ik was deze week een eerlijke vinder van een portemonnee. En kon hem teruggeven aan een moeder die hem had laten liggen op een stoel. Op het terrein van de kinderboerderij ” de Trotse Pauw.”

  2 juni 2020
 3. Anoniem

  Vandaag, 03 juni 2020 Joyce Meyer.
  Je moet geduld ontwikkelen.

  Maar laat die volharding, vastberadenheid en geduld ook volledig mogen doorwerken, opdat u volmaakt bent en geheel oprecht, en in niets tekortschiet.

  Jakobus 1:4 (HSV)

  Wanneer jij en ik tegen God zeggen: “Verander mij, ” moeten we begrijpen wat we zeggen want alle veranderingen die we moeten maken, gebeuren niet meteen. In plaats daarvan geeft God ons een gelegenheid om door middel van tegenstand te groeien en zo ook veranderen.

  Jakobus 1 vertelt ons hoe belangrijk het is om geduld te hebben tijdens onze verandering en als we geconfronteerd worden met tegenstand. Geduld is de vrucht van de Geest dat alleen ontwikkelt en groeit onder beproeving, geduld is iets wat we nodig hebben. De Bijbel vertelt ons dat wanneer we geduld hebben, we volmaakt en volkomen zijn en in niets tekortschieten. Echter op geen enkele wijze kunnen we dit ontvangen zonder iets te hebben moeten doorstaan.

  Als we echt overwinnaars willen zijn die God dienen en een verschil willen maken in deze wereld, dan zullen we een aantal uitdagingen moeten doorstaan. De duivel zal ons proberen te ontmoedigen bij iedere kans die hij krijgt, maar God is groter dan je vijand en Hij kan je door elke uitdaging overwinnend heenbrengen.

  Dus kies er vandaag voor om God door je heen te laten werken, zelfs wanneer je met tegenstand wordt geconfronteerd. Terwijl je geduld groeit en ontwikkelt, zul je een leven van grote overwinning binnen stappen.

  Kort gebed: Heer, ik wil dat U mij verandert en ik weet dat het betekent dat ik een uitdagingen moet doorstaan. Geef mij de kracht om te volharden en vastberaden te zijn wanneer ik door beproevingen heen ga zodat ik geduld kan hebben en volkomen ontwikkeld word in Christus. Amen

  3 juni 2020
 4. Dagmar

  ‘In den beginne was het Woord’ Heer geef Licht in duisternis. Laat uw Geest tot hen komen. Zegen hen die het Woord verkondigen en mogen deze woorden troost brengen.
  Heer op U mogen wij vertrouwen, op al onze wegen, met uw raad, troost en zegen. Bij gevaar, in bange tijden, over ons uw vleugels gespreid. God U zal met ons zijn: in liefde ons bewaren in dood ons leven sparen. Tot wij U ontmoeten in Jezus naam.
  Heer ik in stilte leg ik al onze noden neer, mijn woorden zijn vaak ontoereikend. Hoor ook mijn stilte als gebed tot U. In stilte ontsteek ik het Licht.

  4 juni 2020

Reacties zijn gesloten.