Hierom maken we podcasts

Hierom maken we podcasts

17 december 2019 0

Sinds kort vind je op MijnKerk ook podcasts. Omdat geluid soms meer zegt dan woorden alleen. Of juist niet in beelden te vangen is. En omdat binnen de traditie van kerk en geloof ‘het verhaal’ (het verhaal van God, maar ook joúw verhaal) een belangrijke plek inneemt.

De afgelopen weken hoorde je ze al langskomen, de gesprekken met de mensen áchter Mijnkerk: Rebecca, Otto, Janneke, Niels en ikzelf. Ik mocht ze maken, en dat is altijd een dankbare klus. In de eerste plaats omdat je je collega’s niet zo vaak ziet als je soms zou willen. Daarnaast omdat je binnen een gesprek van tien minuten al veel over iemand te weten kunt komen.

Passie

“Wat is me in die vijf gesprekken het meest opgevallen?”, werd me de afgelopen week gevraagd. Dat is nog niet zo eenduidig te beantwoorden. Misschien is het overkoepelende antwoord wel: passie. Niet om onszelf bij MijnKerk op de borst te kloppen van hoe fantastisch en gepassioneerd we zijn (ik geloof dat iedereen op de wereld wel gepassioneerd over iets of iemand kan vertellen), maar wel de aanstekelijkheid van die verhalen. Niels met zijn icoon waarop Jezus zijn metgezel op de voorgrond duwt: hoe rijk is dat beeld? Rebecca in haar openheid over geloof en een nieuw gezin. Janneke die leert van haar kinderen waar het zo vaak alleen omgekeerd gezien wordt. Otto die kerken oproept om het doen met wat er voorhanden is; niet met wat er eens was. En ikzelf met mijn oma als voorbeeld. Ieder verhaal anders, omdat ieder van ons ander is. Maar wel degelijk iets te vertellen heeft wat de moeite van het luisteren waard is.

De stem van mensen

Lang, lang voordat ik überhaupt overwoog om dominee te worden was ik al radiomaker in Hilversum. Ik vind het radio een fascinerend medium: je hebt een stem, muziek en een verhaal (of informatie, om het maar moderner te duiden). Het overgrote deel van radio speelt zich af in je hoofd: de verbeelding, de verwondering bij een verhaal of een melodie. En in de stem van mensen hoor je een emotie die in het geschreven woord niet over te brengen is.

Wat viel jou op in de podcastserie ‘De gezichten van MijnKerk’?

 

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Sjoerd Muller
Sjoerd Muller