“Hij wordt later arts, net als zijn vader”

“Hij wordt later arts, net als zijn vader”

25 februari 2019 0

‘Hij wordt later arts, net als zijn vader.’ Ik ben in gesprek met de ouders van één van mijn leerlingen. Hij is voor de speciaal onderwijsschool waar ik werk geen laagvlieger. Maar geneeskunde studeren is iets dat hij, qua leerniveau en qua sociale vaardigheden op dat moment niet aan zou kunnen. Het is een verwachting die hij wellicht niet waar zal kunnen maken en daardoor zijn vader teleur zou stellen. Deze jongen voelde een flinke druk vanuit pa.

Vraag kinderen wat ze zouden willen worden en dan fantaseren ze erop los. Maar pas halverwege de puberteit komt de beroepskeuze echt in beeld. Het is niet alleen afhankelijk van je interesses, maar zeker ook van je mogelijkheden op intellectueel, sociaal en vaardigheidsgebied.

Getoetst, getest en gemeten

Laatst kregen we als ouders te horen dat de cito-toetsen voor kleuters afgeschaft zijn. Wat een opluchting! Van jongs af aan worden kinderen getoetst, getest en gemeten. Alles om ze maar goed in de gaten te kunnen houden. Want ze zullen toch eens een stapje achterblijven in groep 4. Ieder kind maakt een andere ontwikkeling door en maakt zijn sprongen in een andere volgorde. De een leert lezen in groep 2, maar durft nog niets in de kring te vertellen. De ander heeft zijn woordje altijd klaar, maar krijgt met moeite een leesbare letter op papier in groep 3.

Loslaten

Wat erin zit, komt er heus wel uit. Hoewel misschien niet op het moment dat je dat als ouder of docent het liefste zou willen. Laten we toch vooral kinderen de ruimte geven om zich op hun eigen manier te ontwikkelen. Ze stimuleren en complimenteren, ze uitdagen en bemoedigen. Zodat ze kunnen laten zien wat ze op dat moment onder de knie hebben. En laten we loslaten dat het ene niveau beter is dan het ander.

Verfrissend

Op de school waar ik werkte was ook een jongen die later op een veegwagen wilde rijden. Ik vond het verfrissend hoe deze jongen helemaal niet bezig was met wat hij allemaal diende te bereiken. Hij had iets gezien wat hem leuk en haalbaar leek en daar ging hij voor. De arts en de bakker, ze zijn allebei nodig en hebben hele andere kwaliteiten. Als ik zie wat een timmerman kan maken, daar kan ik net zo stil van worden als van de mensenkennis van een psycholoog.

 

Hoe ga jij om met de interesses, schoolkeuze en/of beroepskeuze van je kind?

 

close

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Geesje Jaakke-den Toonder
Geesje Jaakke-den Toonder