Hindoeïsme en christendom: de verschillen en overeenkomsten

Hindoeïsme en christendom: de verschillen en overeenkomsten

28 augustus 2021 0

Hindoes, die geloven toch allemaal in tientallen goden? Ik wist weinig van het hindoeïsme, daarom ging ik met een studiegenoot naar een mandir (tempel) bij mij in de buurt. De pandit (priester) van de tempel beantwoordde geduldig onze stortvloed aan vragen. Tussen het christendom en het hindoeïsme zitten veel verschillen. Toch bestaan er ook tussen deze twee religies overeenkomsten.

Voor mijn bezoek aan de tempel was ik in de veronderstelling dat alle hindoes in meerdere goden geloven. Maar dat bleek te gemakkelijk gedacht. Tot mijn verbazing bleken er zelfs hindoes te zijn die zich wel herkennen in het idee van een Ene God. Net zoals bij de andere wereldreligies bestaat ook het hindoeïsme uit verschillende stromingen. Tussen het christendom en het hindoeïsme zitten veel verschillen. Toch bestaan er ook tussen deze twee religies overeenkomsten.

Overeenkomsten hindoeïsme en christendom 

  1. Net zoals bij het christendom is er sprake van een onsterfelijke ziel. In het hindoeïsme heet deze atman.
  2. Net zoals bij de Rooms-Katholieke Kerk zijn pelgrimages belangrijk. In Europa gaan sommige hindoes zelfs naar katholieke bedevaartsoorden om de Maagd Maria te aanbidden.

Verschillen hindoeïsme en christendom 

  1. Het christendom kent één God. De meeste hindoes geloven in verschillende goden, zoals Shiva, Vishnu en Devi. De kern van het geloof van de meeste Hindoes draait om Bhakti (aanbidding).
  2. De meeste hindoes geloven in reïncarnatie, waarvan je bevrijd kunt worden door goed te leven. Goede of slechte daden bepalen je karma, de goede en slechte consequenties van je acties. Hier komt ook de bekende uitspraak ‘karma is een bitch’ vandaan.

Meer weten over hindoeïsme?

  • Ben je nieuwsgierig geworden naar het hindoeïsme? Ga dan zelf eens langs bij een mandir (tempel). In Nederland zijn er verschillende te vinden, zoals de grootste mandir van Europa, in Den Haag.
  • Van de vijf nu nog bestaande wereldreligies is het hindoeïsme de oudste: al 2300 voor Christus werd een oervorm van het hindoeïsme beoefend in de Indus-vallei, nu een deel van India. Hoewel de meeste hindoes in India leven zijn er ook grote gemeenschappen in bijvoorbeeld Nepal, Suriname en Groot-Brittanië. 

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Heleen Küdün-de Graaf
Heleen Kudun-de Graaf