Hoe belangrijk vriendschap is

Hoe belangrijk vriendschap is

14 maart 2019 2

De één ken ik sinds de middelbare school. De ander van een jaar kibboetsleven in Israël. Eén met wie ik vrijwilligerswerk in Roemenië deed. Enzovoort. Herinneringen samen om nooit te vergeten. Vroeger was ik nog wel eens kritisch; wil ik echt bevriend raken met deze persoon? Nu ik geen twintig meer ben, haal ik het niet in mijn hoofd om ze los te laten.

In deze maand bloggen we vaak over  ‘met aandacht leven’. Hierbij kan het thema vriendschap niet ontbreken. En wat is er veel veranderd. Zoveel digitaal contact. Soms wellicht iets teveel Facebook- en Instagram-‘vrienden’ waar de aandacht en energie naartoe gaat. Ik ben er echt één van dit tijdperk. Appen in plaats van bellen, mailen in plaats van een brief sturen, berichtje posten in plaats van even langs wippen.

Live contact

Gelukkig lukt het om regelmatig af te spreken met mijn beste vrienden. Er zijn periodes dat het er wat bij inschiet. Dat het leven voorbij raast. Daar baal ik dan van en ik mis het contact. Maar na zoveel jaar trouw kan er weinig meer stuk, ook na lange tijd voelt het weer als vanouds. Ik hou ontzettend van mijn familie, maar die urenlange gesprekken met vrienden zijn onvervangbaar.

Tropenjaren

Ik herinner me nog toen de kinderen heel jong waren.. De tropenjaren eisten al mijn aandacht op. En afspreken terwijl je kinderen om je heen jengelden, hangerig werden en uiteindelijk kresen bleek nooit zo’n goed idee. Dus jonge ouders, kop op, er komt echt weer een tijd dat je meer tijd voor je vrienden zult hebben! En een kaartje sturen zo nu en dan doet wonderen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding van een vriendschapsicoon, koptische icoon uit de zevende eeuw. 

Dankbaar

Vooral als je een keer erg in de put raakt, slaat het in als een bom: Wat zijn dierbare vrienden een zegen! Tijdens mijn postnatale depressie hielden de lieve woorden me op de been. En toen ik ging scheiden, waren die handen op mijn schouders onontbeerlijk. Anders dan ik mijzelf, vonden zij mij geen mislukkeling. En volgens mij is het nooit weg om ze dat regelmatig te vertellen, hoe dankbaar je bent.

Voor vrienden waar we nooit meer zonder kunnen, dit lied van Claudia de Breij ‘Mag ik dan bij jou?’

 

 

close

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Rebecca Schoon
Rebecca Schoon
2 reacties op “Hoe belangrijk vriendschap is
 1. Leanne

  In een dieptepunt van mijn leven heeft een dierbare vriendin geluisterd naar mij. Ik heb alles aan haar kunnen vertellen wat in mijn hoofd speelde. Door wat zij daarna zei ben ik daar over na gaan denken en uit het dal gekropen. Zo dierbaar.

  14 maart 2019
  • Rebecca Schoon

   Dat is wel heel bijzonder zeg. Hopelijk ligt het dal nu achter je? Groet Rebecca

   14 maart 2019

Reacties zijn gesloten.