Hoe Bijbelverhalen mij hielpen om er even uit te kunnen

Hoe Bijbelverhalen mij hielpen om er even uit te kunnen

19 februari 2021 0

Als de sneeuw en de kou juist geen pretje zijn, en je nog meer binnen houden: hoe kun je dan toch even eruit? De afgelopen weken heb ik ervaren dat Bijbelverhalen voor mij het ideale uitstapje waren. 

Als ik iets heb ervaren in deze tijd is het wel dat de gave van omdenken goud waard is. Wat krijgen we veel te maken met beperkingen en onmogelijkheden. Ik merkte dit persoonlijk toen (bovenop alle maatregelen) het ook nog eens ging vriezen en sneeuwen. Voor velen kwamen die dagen van sneeuw en ijs als een verlossing. Eindelijk een kans om heerlijk naar buiten te gaan. Schaatsen en sleeën en genieten van het winterse weer. Maar voor mensen die dagelijks te maken hebben met hun fysieke beperkingen was het doorbijten en hopen op betere dagen. 

Positief blijven

Donkere wolken, sneeuw en wind hebben direct invloed op spieren en gewrichten. De kou en de gladheid beperken dan juist weer meer. Geen winterpret, schaatsplezier en sneeuwfun. En ik vertel dit met enige schroom, want het klinkt zo snel als gezeur. En als er iets is wat mensen afstoot, dan is het wel geklaag en zuur gezeur! Maar o, wat is het moeilijk om het verlangen naar warme zonnestralen weg te duwen en elke dag de positiviteit vast te houden.

Uitstapje door de Bijbel

Er zat niets anders op dan gewoon één dag tegelijk te nemen. En in de afgelopen weken kreeg ik de kans om voor kinderen filmpjes te maken over Bijbelverhalen van David. Dat werd een soort van ‘excursie’ voor mij om die verhalen te lezen en er een weg in te vinden. Want er worden wat oorlogen gevoerd in die verhalen. Ze zitten vol ruzies, intriges, aloezie, bedrog, haat en nijd. En ook met liefde, vriendschap, moed, veerkracht en trouw. 

Niet alleen

In die verhalen ging ik op ontdekkingsreis. Net als op excursie. Ik kwam er niet altijd alleen uit. Ik ben geen theoloog en dacht weleens: ‘Mijn hemel, had dat nou niet anders gekund? Hoe ga je dat vertellen aan kinderen?’
Op zo’n moment kon ik advies vragen bij dominee Otto. Als een soort reisleider kon hij me bijzonderheden aanwijzen en liet hij me zien waar je op kunt letten. En telkens blijkt dat je verhalen voor kinderen echt niet mooier hoeft te maken dan ze zijn, als je kunt overbrengen waar het werkelijk om gaat. 

Dus in die weken van sneeuw en kou kon ik toch dagelijks uitstapjes maken. Gewoon door de verhalen uit dat grote boek. Ik kan het iedereen aanbevelen!

Mocht je benieuwd zijn naar de filmpjes over David, kijk dan eens op het YouTube kanaal van Zin op School.

close

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Sandra Gaakeer
Sandra Gaakeer