Hoe blijf je overeind midden in al het nieuws over corona?

Hoe blijf je overeind midden in al het nieuws over corona?

23 maart 2020 7

Mijn hele tijdlijn staat er vol mee. Op sociale media en in nieuwapps: overal corona. Het is veel. Teveel. Ik wil ’s avonds geen nieuws meer zien en geen talkshows. Niet omdat ik mijn kop in het zand steek, maar omdat het teveel is. Hoe blijf je overeind als het voortdurend over het coronavirus gaat?

Nu hoort het ook gewoon bij deze ongewone, onwerkelijke tijd. Het is nu eenmaal veel. Het bepaalt alles wat we doen en hoe onze dagen eruit zien. Maar is het ook alles?

Vol met lijden in je hoofd

Ik las in de Bijbel een verhaal over twee mensen die ook helemaal vol waren van verschrikkelijk nieuws. Jezus was opgepakt, gemarteld en op een vreselijke manier gestorven: aan een kruis. Ze hadden alles op hem gezet. Hij had in hen een droom aangewakkerd over een nieuwe wereld. En nu: weg droom.

Geen ruimte meer voor hoop

Terwijl die twee mensen naar huis lopen komt er iemand bij hem lopen. Het is Jezus, maar ze herkennen hem niet. Gek, maar tegelijkertijd logisch: ze hebben zo de beelden van Jezus in hun hoofd als hij lijdt en uiteindelijk sterft, dat het niet in hun hoofd opkomt, dat hij inderdaad weer zou leven. Zoals hij had verteld.

Ons leven gaat verder

Maar ja, het nieuws kan zo indringend zijn en overal waar je komt en bij alles wat je doet je eraan herinneren, dat je domweg vergeet dat het verhaal van Jezus zou doorgaan. En dat ons verhaal doorgaat.

Door de bocht heen kijken

Er komt weer een tijd ná het coronavirus. Daar mag je je op richten. Hoezeer van alles stopt in ons leven nu, ons leven stopt niet. Daarom moeten we er ons ook niet in verdrinken. Boven water blijven. En mag je het nieuws ook even aan de kant zetten. En je blik vooruit houden. Mijn rij-instructeur leerde me door een bocht heen te kijken. Dan vlieg je er niet uit en hoef je minder bij te sturen. Hetzelfde geldt voor een tunnel: kijk waar je naartoe gaat. Dan zie je eerder het licht.

Opnieuw leven

Het verhaal van Jezus overtuigt me daarvan. Hij stond op uit de dood, vertelt het verhaal verder. Hij leeft. Nee, niet alsof er niets gebeurd was. Hij leefde opnieuw.

Richten op de tijd hierna

Ook nu gebeurt er echt wel iets. En ja, het is heftig en zal misschien nog heftiger worden. Maar we gaan er doorheen. Er komt opnieuw leven aan. Een tijd hierna. Daar mag je je aan vasthouden. Daar mag je je op richten. Daar mag je plannen voor maken. Daarover mag je nadenken vanuit wat je nu leert over wat eigenlijk belangrijk is. En welke creativiteit deze situatie in je losmaakt. En wat je daar later mee zou kunnen doen.

Wat is het eerste wat je gaat doen als deze situatie voorbij is?

 

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Otto Grevink
Otto Grevink
7 reacties op “Hoe blijf je overeind midden in al het nieuws over corona?
 1. Mar

  Ik koop bij winkels waarvan ik belangrijk vind dat ze blijven bestaan en ik ga op de fiets daarheen, nu al. (Bio winkeltje)

  23 maart 2020
 2. Marijke

  Het eerste wat ik dan ga doen? Naar m’n moeder toe, Deo Volente!

  23 maart 2020
 3. Chris Blij

  Daar waar mijn talenten en behoeften in de wereld elkaar kruisen daar ligt mijn roeping.

  23 maart 2020
 4. Marij-ke

  Beste mensen.

  Gek ik kom nu al in beweging. Ik las zorgen om The Passion. Het verhaal van hoop verbinding voltrekt zich wereldwijd. Zo vond ik een patroon voor het maken van een mondkapje. Zo ineens zitten we met onvrijheden. Een rust waar niet iedereen mee weet om te gaan. Gelukkig zetten veel mensen jong en oud de schouders eronder. Buiten is het gelukkig volop lente. Eigenlijk is het Pasen als je de tegenstem van Jezus hebt leren kennen. En nu zitten we met de hele wereld in een situatie die zijn weerga niet kent. Het is Pasen de Heer is waarlijk opgestaan en Hij is elke dag in ons midden.

  Erica.

  Hoe kostbaar is het WOORD, aan ons gegeven.
  Het ligt verscholen in de Bijbelse Taal.
  De sleutel is het openen van je HART.
  Gods LIEFDE door zijn Geest aan ons gegeven.
  In je diepste, diepste binnenste verweven.
  Zuurstof om het tegengas te weerstaan.
  Op weg naar het eeuwig LICHT.

  MBvD 8-10-2014

  ( Eric-a eervol heerser ).

  24 maart 2020
 5. Jany van Tol

  In hele grote dankbaarheid mijn kinderen en kleinkinderen “plat” kussen en knuffelen!!

  24 maart 2020
 6. JC bakker

  Eerste wat ik doe is mijn broer en zus bezoeken en ook een flinke strandwandeling maken.

  24 maart 2020
 7. Wim

  Wij volgen het nieuws als een soort Elfstedentocht, waarbij de steden nu verschillende landen zijn en waarbij we ons goed bewust zijn van het dodelijke risico dat iedereen in dit leven loopt.
  Het positieve van de voortdurende stroom van informatie is: het houdt ons allen scherp. Maar hoop en vertrouwen opgeven? Nooit!

  26 maart 2020

Reacties zijn gesloten.