Hoe dit prentenboek voor de jongsten een vrolijke inkijk geeft in de kerk

Hoe dit prentenboek voor de jongsten een vrolijke inkijk geeft in de kerk

18 november 2021 0

In de kerk is heel veel te zien en te beleven voor kinderen. Maar het gaat er vooral heel anders dan thuis of op school. Wat gebeurt daar allemaal? Wat is een dominee, een liedboek, een orgel, een collecte en een koster? Het prentenboekje Dominee Beer en Siep gaan naar de kerk geeft een vrolijk en leuk inkijkje in de kerkdienst. Speciaal voor de jongste kinderen.

Op veel plekken waar ‘Kerk op Schoot’ gevierd wordt, is Dominee Beer al een bekende verschijning. Ja, een beer met een toga aan. Kinderen voelen zich vertrouwd met dieren. En samen met hem en z’n dierenvriendjes in het prentenboek ontdekken kinderen op een luchtige manier wat er gebeurt in een kerkdienst en wat het betekent. Een website geeft nog meer informatie over de moeilijke woorden zoals kerk, liedboek en ouderling.

Dominee Beer

Illustraties

Esther Veerman heeft op een heel aansprekende manier getekende dieren verwerkt in foto’s van de kerk. We lezen over Siep het schaap, die met z’n vriendjes naar de kerk gaat. Hond is koster, Schildpad is ouderling. Ze horen het orgel en zingen mee uit het Liedboek. Dominee Beer leest uit de Bijbel, houdt een preek en bidt. Allemaal thema’s waar de website www.domineebeer.nl verder over vertelt.

Teksten

De teksten zijn pakkend, kort, feitelijk, precies zoals een kind het wil horen. Duidelijk en helder: dit is wat er gebeurt en dit is wat we gaan doen. Het boekje eindigt met een liedje op de melodie van ‘Boer, wat zeg je van mijn kippen’: ‘Siep het schaap gaat naar de kerk toe’. Vaak bereik je kinderen met een liedje als je iets gaat doen of vertellen. Het liedje kan je helpen steeds opnieuw het boekje weer even te lezen.

YouTube

Mocht de stap naar de kerk nog erg groot voor jou en je kind(eren) zijn, dan heb je sinds corona tal van mogelijkheden om via YouTube eens een kerk van binnen te bekijken.

Meer op MijnKerk.nl

‘Is de kerk saai voor kinderen?’
‘Waar mag je dansen in de kerk?’

Het prentenboek Dominee Beer en Siep gaan naar de kerk is geschreven door Eveline Nieuwenhuijse en Hester Radstake met tekeningen van Esther Veerman en foto’s van Renate Mastenbroek. Het boek is te bestellen in de lokale boekhandel of online, en via www.domineebeer.nl met korting in grote aantallen te bestellen (>15 exemplaren). Het kost €9,90.

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Otto Grevink
Otto Grevink