Hoe kan God als Vader je helpen als voorbeeld om een goede vader te zijn?

Hoe kan God als Vader je helpen als voorbeeld om een goede vader te zijn?

23 mei 2021 0

‘Meneer, mag ik u wat vragen?’ vraagt rapper Donnie aan een voor hem wildvreemde psycholoog die binnenstapt in zijn aflevering van Diep. Ik vond het zo ontroerend, die ene vraag. Hij klonk als een kind die aan zijn ouder, zijn leraar of welke volwassene dan ook vraagt: ‘Hoe doe ik het goed?’ Rapper Donnie is vader geworden zonder een goed voorbeeld in z’n eigen vader. ‘Hoe ben ik een goede vader?’ is de levensvraag waarmee hij de nacht van het programma instapt. Waar haal je je voorbeeld vandaan om vader te zijn als je zelf geen voorbeeld hebt gehad? Wat vind je in de Bijbel daarover?

Als je geen goed voorbeeld hebt gehad hoe je vader moet zijn, mis je de bron, ervaart Donnie. Je kunt nog zoveel planten neerzetten, maar je mist de stam, zo vertelt hij. Als vader met een vader kan ik me daar iets bij voorstellen. Ook al kopieer je niet alles van je vader, je spiegelt als vader wel aan je eigen ouders, en in het bijzonder aan je vader. Dat gaat bijna automatisch. Zo heb je geleerd wat een vader is, en zo ben je zelf deels ook vader, of juist niet. Vader zijn doe je niet alleen met wat je ziet van vaders om je heen. Je eigen vader is daarbij belangrijk. Positief of negatief, maar dat is je bron.

Bijbel als bron

Waar put je dan uit als die bron ontbreekt? Kan de Bijbel die bron zijn? Ik twijfel, want ook wat je in de Bijbel leest vervangt niet je eigen vader. Maar het kan je wel op je eigen benen zetten. En zeggen: je doet het goed.

Vader, Zoon en heilige Geest

Het beeld van Vader, Zoon en Heilige Geest helpt me daarbij. (De Zoon is Jezus.) Vader, Zoon en Heilige Geest zijn drie manieren om over de ene God te praten. Drie manieren waarop Hij zich laat zien. De Drie-eenheid van God noemen we dat. Aan de kinderen leg ik wel eens uit: net als water, ijs en stoom: hetzelfde, maar op een andere manier. En met een eigen rol.

God als Vader én Zoon

Wat ik zo mooi vind, is dat God dus zelf die relatie in zich heeft. Die van Vader en Zoon. En als Hij voor ons een Vader wil zijn, dan weet Hij dus ook hoe het is om Zoon te zijn. God is geen adoptievader die alle mensen van de wereld geadopteerd heeft als Zijn kinderen. Nee, Hij is zelf ook Vader. Hij is, laten we maar zeggen, Zijn eigen voorbeeld.

Inspirator

En dan die heilige Geest? Als ik aan de heilige Geest denk, dan is Hij de inspirator van de drie. De heilige Geest is gekomen nadat de leerlingen van Jezus eigenlijk op zichzelf kwamen te staan. Ze moesten het voortaan zelf doen met wat ze aan verhalen hadden gehoord en aan voorbeelden hadden gezien.

En nu?

Ik denk aan al die jonge vaders, die net als ik denken als ze hun kind voor het eerst hebben vastgehouden: ja, en nu? Je kunt nog zo voorbereiden en voorbeelden hebben gezien, maar als het erop aankomt, moet je je het zelf uitzoeken. Dat dat vaak ‘vanzelf’ goedkomt is volgens mij ook iets van de heilige Geest. Het geloof dat er een God is die Vader en Zoon is helpt mij met het idee dat ik het niet alleen hoef te doen. Dat vader (of moeder) zijn een soort basisrelatie is, waar God je in helpt. Als je het ’s nachts om drie uur echt even niet meer weet. En die je ook vergeeft als je even niet goed reageert op je kind.

Keus

Met de inspiratie van de heilige Geest kun je iets doen. En dus ook iets veranderen als je vindt dat je geen goede vader bent en graag beter zou willen. Je hebt een keus. En als je het even niet weet, dan kun je het altijd vragen. Dat heet bidden. De opmerking ‘ik weet het even niet’ is vaak al voldoende. Je hoeft het namelijk niet alleen te doen.

Afbeelding van Jan Steiner via Pixabay 

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Otto Grevink
Otto Grevink