Hoe groot is de wereld van jouw kind?

Hoe groot is de wereld van jouw kind?

17 oktober 2019 0

Ik groeide op in Israël, Nes Ammim, een christelijk dorp tussen andere culturen en godsdiensten. Ik leerde dat niet alleen wij de waarheid in pacht hebben. En dat er meer is dan Hollandse nuchterheid. Van mijn ouders leerde ik dat God houdt van elk mens op aarde. 

Mierzoete thee

We dansten mee op Simchat Thora met onze Joodse buren en hun thorarollen. We bezochten regelmatig onze Arabische buren, waar we overladen werden met mierzoete thee, gebak en fruit. Als kind wist ik weinig van de ingewikkelde politieke situatie. Dit was mijn wereld en ik genoot. 

Gevlucht

Mijn pleegbroer is vanwege het communistische regime in zijn thuisland Ethiopië gevlucht naar Israël. Paulos ging met ons mee naar Nederland en kreeg na een lang proces de Nederlandse nationaliteit. Verhalen over het leven daar, zijn vlucht, de heerlijke injera (Ethiopische pannenkoeken) die hij voor ons maakte, hebben mijn wereld groter gemaakt. 

Heilig water

Als twintiger woonde ik in Roemenië. En luisterde ik twee jaar lang regelmatig naar prachtige Roemeens-orthodoxe a-capella gezangen. Samen met de dorpelingen gingen we naar de kerk, uren, iedereen liep in en uit. En het maakte diepe indruk op me dat men als ritueel nog dagen na een begrafenis met de buren at. En dat het huis en de familieleden werden gezegend met heilig water.

Marokkaanse honing voor Elias

Nog weer later, woonde ik twee jaar lang mijn zonen op een flat in Zeist. De buurvrouw bracht Marokkaanse honing en citroenen toen Elias met koorts op bed lag. We leerden van hen over de Ramadan en met het Suikerfeest zaten we met de familie te smullen van alle heerlijkheden uit gouden schaaltjes. 

Parel in Gods ogen

Ontmoetingen met andere culturen en religies hebben mij enorm geïnspireerd. Het maakt dat je met andere ogen naar jezelf en de wereld gaat kijken. Dat wil ik mijn kinderen ook graag meegeven, maar het is soms nog zoeken hoe en waar. Ik hoop dat ze ook zelf in hun leven op zoek gaan naar kleurrijke ontmoetingen en dat kan ik op z’n minst van harte stimuleren. We zijn allemaal mensen en elk mens is een parel in Gods ogen. Daar geloof ik heilig in. 

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Rebecca Schoon
Rebecca Schoon