Hoe herken je een koningskind?

10 mei 2017 3

Koningin zonder kroon

Mijn dochter vroeg zich een paar jaar geleden ook af waarom de koningin geen kroon op had. Voor kinderen zijn koningen en koninginnen onlosmakelijk verbonden met kronen, tegenwoordig worden ze weinig meer gedragen. Over mensen die in God geloven wordt in de Bijbel gezegd dat ze koningskinderen zijn. Omdat ze als het ware in de familie van God als koning opgenomen zijn. Maar toch heb ik nog nooit een gelovige met een kroon zien lopen, omdat hij zich een koningskind voelde. Hoe herken je een koninginnenwesp? Een koning of koningin? Hoe herken je een koningskind?

Hoe herken je een koningskind

Als ik mensen op straat tegenkom kan ik niet aan de buitenkant zien of diegene in God gelooft of niet. Ze dragen geen kroon of een hermelijnen mantel. Toch kun je soms heel sterk het gevoel hebben dat iemand die je tegenkomt gelovig is. Door de manier waarop hij naar het leven kijkt, door de keuzes die hij maakt. Bij het laatste avondmaal in de Bijbel zegt Jezus: ‘aan jullie liefde voor elkaar zal iedereen zien dat jullie mijn leerlingen zijn.’ Is dat hoe je een koningskind herkent? Aan de liefde? Moeder Theresa en Majoor Bosschard zijn bekende voorbeelden. Maar ik ken veel mensen die niet geloven in God en toch heel veel liefde geven, die klaar staan voor een ander zonder daar iets voor terug te verwachten. Die opkomen voor zwakken  in de samenleving. Wat bedoelt Jezus dan?

Al het goede komt van God

Johannes, één van Jezus volgelingen schreef in een brief in de Bijbel: ‘Jullie weten toch dat Jezus altijd het goede gedaan heeft? Dan begrijpen jullie ook dat iedereen die het goede doet, een kind van God is.’ Dus iedere daad van liefde die we zien wijst ons op God. Iedereen die liefde toont aan een ander, laat eigenlijk een stukje God zien, en is daarmee een kind van God,  ook al gelooft hij niet dat die god bestaat. Al het goede komt van God staat weer ergens anders in de Bijbel. Gelovigen hebben niet het alleenrecht op goedheid en liefde, maar God wel. Alle liefde wijst naar God.

Een kroon waard 

Dus hoe herken je een koningskind? Zoek naar de liefde die de ander geeft. Misschien gelooft hij wel, misschien niet. Maar uiteindelijk wijst alle liefde terug naar God en is iedereen die liefheeft een kroon waard!

 

 

 

 

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Geesje Jaakke-den Toonder
Geesje Jaakke-den Toonder
3 reacties op “Hoe herken je een koningskind?
 1. Mar

  Mooi dat zo ook de mensen die niet geloven maar wel veel liefde te hebben hebben en geven er ook bij betrokken worden

  10 mei 2017
  • Mar

   Liefde te geven hebben..en dit geven bedoelde ik

   10 mei 2017
 2. Marijke Bezemer van Doorne

  ‘Mag ik u wat vragen’? En het mocht. ‘Gaat u nog zwemmen’?, nee ze waren net wezen zwemmen. Dat komt dan goed uit gaf ik aan. Vertelde hen in het kort dat ik vanuit een kerkdienst kwam, de PKN gemeente. Over de dienst en over kansel ruil. En goede voornemens uitgebeeld middels filmpje welke we bekeken in de dienst. Dat er veel mensen honger hebben. Gehoor gaf op de vraag, wie van u durft het om een banaan uit te delen op straat. Mits ik zou vertellen aan wie ik de banaan had gegeven. Ik zag ze denken, maar bij het openen van mijn tas mag ik hem jullie geven. Oh het is echt, wat leuk dat hadden we echt niet verwacht, ja hoor het mag. Ze moesten hard lachen zo ook ik, ook dat hun dochtertje hem gelijk beet pakte. Ja die kent ze wel, wat leuk!! Wat toepasselijk gaven ze aan, een banaan geeft toch energie. Eet hem maar lekker samen op.
  Gaf hen een hand ik heet Marijke en ga naar huis. Wie weet schrijf ik een stukje in ons kerkblad. Ook zij stelden zich voor, hun dochtertje had een mooie naam. Ze gaf geen hand hield de banaan stevig vast gaf geen kik.
  Twee verbaasde kinderogen keken mij aan. Een kind van God. Het was een overgoten zonnige zondag, om nooit meer te vergeten!

  20 mei 2017

Reacties zijn gesloten.