Hoe hou je je zelfbeheersing in coronatijd vol?

Hoe hou je je zelfbeheersing in coronatijd vol?

24 april 2020 1

We moeten onszelf beheersen van Mark Rutte. Maar hoe doe je dat, zonder je beknot te voelen, omdat je van alles niet mag? Hoe kun je zelfbeheersing ombuigen van iets dat je moet laten, tot iets dat je kunt doen? En waar je in kan groeien?

Vrucht van de Geest

Zelfbeheersing is een van de negen ‘vruchten van de Geest’. Het zijn negen manieren om te groeien in geloof. Naast liefde, vriendelijkheid en trouw is dat ook zelfbeheersing. Niet voor niets de laatste van de negen, denk ik. Het is een houding waarin je groeit in al die andere vruchten van de Geest.

Niet negatief en passief

Zelfbeheersing betekent dat je niet zomaar doet wat je wilt. En dat je in de gaten houdt wat God wil. Maar wat wil God? Nu zou je kunnen zeggen dat God in coronatijd wil dat je om anderen denkt en dat je vanwege alle kwetsbare mensen jezelf inhoudt. Maar dat is wat mij betreft negatief en niet wat God voor ogen heeft. God wil ook dat jíj groeit.

Wel positief en actief

Zelfbeheersing betekent geen saai leven en van alles jezelf ontzeggen, handen boven de dekens. Zelfbeheersing vraagt niet om afwachten en jezelf inhouden. Dan is het wachten op het moment dat je ontploft. Zelfbeheersing vraagt juist de actieve houding van een topsporter. Jezus’ leerling Paulus vertelt wat dat voor zijn geloof betekent (1 Korintiërs 9):

Je kunt christenen vergelijken met hardlopers die meedoen aan een wedstrijd. Net zoals hardlopers moeten wij veel opgeven in ons leven. En net zoals hardlopers hebben ook wij er alles voor over om de eerste prijs te winnen. Maar wij willen geen gewone prijs. Voor ons is de prijs het eeuwige leven.

Ook ik probeer die prijs te winnen. Ik weet precies wat ik wil. En daarom ben ik streng voor mezelf, en verdraag ik alles wat me overkomt. Want ik wil niet alleen dat anderen door mijn werk het eeuwige leven krijgen. Nee, ik wil ook zelf het eeuwige leven krijgen!

Doel nodig

Om jezelf te kunnen beheersen heb je dus een doel nodig. Iets niet doen is dan niet het doel, maar het middel. Het doel is iets dat je wèl wil. Zoals Paulus ook gewoon heel duidelijk zegt: Ik wil ook zelf het eeuwige leven krijgen! En waarom zou er in deze coronatijd niets voor jou in mogen zitten? Laat je niet naar beneden praten door wat je niet mag en daardoor niet kunt doen. Kies iets dat voor jou het waard is om het vol te houden. Niet omdat het zo goed van jezelf is als je van alles over hebt voor andere mensen, maar ook omdat er iets voor jou in zit. Waar wil jij in groeien?

Hou vol?

Alleen zo houden we het vol. Alleen de oproep ‘hou vol’ is net zo hol als je als kind hoorde: ‘zit stil’ en ‘hou je mond’. Dan voelde je je beknot. En terecht. Geef je zelfbeheersing een doel. En je zult erdoor groeien.

Wat stel jij jezelf tot doel? Hoe hou jij het vol?

 

 

close

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Otto Grevink
Otto Grevink
Een reactie op “Hoe hou je je zelfbeheersing in coronatijd vol?
 1. Marijke van Doorne

  Ademnood. Hoe gaan we daar mee om. Hoe krijg je lucht. Vanmorgen nertsen zijn besmet met het corona virus Covid-19 maar kan de besmetting wederzijds. Het zou niet vreemd zijn als het gebeurd. Zo zijn er vast meer dieren besmet. Hoe raken die besmet ik denk aan muggen, teken, vlooien, mijt en luis. Het is een gedachte die bij mij opkwam, maar het zou kunnen. Zo heb ik 1 Korintiërs,9 gelezen.

  Reserve tijd.
  Wat moet ik zeggen op een dag zo, als vandaag met zo’n… Ik werd heel stil zo stil met alleen het tikken van de klok. Verwondert, dat jullie samen zoveel… reserve kreeg. In die stilte stond ik telkens in gedachten aan jullie zij. Stil heel stil zong ik voor jullie beide een levenslied. Niemand, weet wanneer jouw levens klok…. De stilte niet meer … VERBREEKT. MBvD.

  God waar bent U?

  Mijn zoon mijn zoon het doet zo’n pijn…, hoe jij zo in alle eenzaamheid lijden moet. Oh God waar bent U ik kan niet meer, help God help mij waar bent U Heer? Laat ons niet alleen, schenk ons vertrouwen, op de weg die wij tot het bittere einde moeten gaan. Door intens verdriet voelt het zo… verschrikkelijk alleen. God hoe lang nog? We zien met angst en beven, meer en meer mensen er de brui aan geven. Ik ben zo moe Heer zo moe van al dat geschreeuw, vluchten Heer waarheen? Grenzen zijn gesloten, mensen in veel te volle boten, Opgejaagd door een niet te bevatten, angstaanjagende onmenselijke GRIL. Tot Hij sprak vrouw zie uw zoon… Zoon zie uw moeder…
  Dank u Heer. MBvD 4-4-2015

  26 april 2020

Reacties zijn gesloten.