Hoe houd je het juist nu gezellig met pubers?

Hoe houd je het juist nu gezellig met pubers?

7 april 2020 0

Ineens zitten we iedere dag met z’n vieren thuis. Dat is wel even wennen. In deze blog geef ik je drie tips die bij ons heel goed werken.

Duidelijkheid en structuur

Wij zijn begonnen met een duidelijke dag structuur: hoe laat staan we op, hoe laat lunchen we, wanneer is het tijd om wat te doen en wanneer is het vrije tijd. Antwoord op deze vragen geven duidelijkheid. Dus geen gedoe met “je moet opstaan” of “je moet nu aan de slag gaan met school”. Dit schema geldt alleen doordeweeks. In het weekend laten we alles los en mogen ze zelf weten hoe laat ze opstaan en wat ze gaan doen.

Daily walk

Elke dag na de lunch gaan we een half uur of drie kwartier wandelen. Het is heerlijk om even je benen te strekken en met elkaar te praten als je de hele ochtend achter je scherm gezeten hebt. De ene keer wandel ik naast mijn dochter, de andere keer naast mijn zoon. Dit levert mooie gesprekken op. We praten zonder elkaar aan te kijken. Normaal zijn ze niet te porren voor samen wandelen, maar nu staat het op het schema als verplicht onderdeel en houdt iedereen zich er netjes aan.

Samen doen

Tijdens de gezamenlijke lunch bespreken we hoe het gaat, wat we samen kunnen doen. De hele dag alleen op je kamer achter een scherm, is het toch niet helemaal. Tijdens de lunch ontstaan leuke ideeën. Zo wordt de “daily work-out” voorbereid door mijn dochter. En samen met familie op afstand spelletjes doen wordt voorbereid door mijn zoon. En zo zijn er nog veel meer leuke activiteiten. Sommige activiteiten zijn een succes, andere niet. Maar het mag de pret niet drukken. We lachen wat af met z’n allen. Heerlijk!

Kortom: Wij hebben het dus over het algemeen best gezellig met elkaar, en we trekken meer met elkaar op dan anders.

Hoe doen jullie dit thuis?

close

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Janneke Plantinga
Janneke Plantinga