Hoe houden we het gezellig in huis? 

Hoe houden we het gezellig in huis? 

19 maart 2020 2

En dan zijn ineens de kinderen heel de dag thuis. Jij zit te ploeteren aan je laptop, terwijl de kinderen elkaar krijsend in de haren vliegen. Kunnen ze nou niet één moment normaal doen? Je zou ze…Herken je dat? Speciaal in deze tijd van corona geef ik je vijf tips om het een beetje gezellig te houden in de omgang tussen ouders en kinderen die de hele dag op elkaars lip zitten.

Ik zeg er maar gelijk bij dat ik de wijsheid niet in pacht heb. Dus ben ik te rade gegaan bij mijn achterbuurvrouw Debby. Debby is moeder en ook de drijvende kracht achter Stichting Bij-1, de fijnste plek voor ouders en kinderen in het Haagse Spoorwijk. Al pratend met elkaar komen we op vijf tips. Met die tips kan de omgang van jou als ouder met je kind net wat soepeler verlopen. Hier komen ze.

1. Reageer op de behoefte niet op het gedrag

We waren het er gelijk over eens om deze op nummer 1 te zetten. Het is zo natuurlijk om te reageren op wat je kind (fout) doet: houd eens op, maak dat niet kapot… Het is veel handiger om te reageren op de behoefte achter het gedrag: ben je boos omdat het je niet lukt? Zal ik je een handig trucje leren…?

2. Communiceer met jij-ik-wij

Zeg wat je kind doet, hoe dat voor jou is en noem iets gezamenlijks om op af te koersen. Bijvoorbeeld: ik zie dat jij je drinken hebt omgegooid. Daar baal ik van, want nou moet ik alles weer opruimen. Als jij nou een doekje pakt, dan ruimen we het samen op en hebben we daarna even tijd voor wat leuks. Tip: pas dat jij-ik-wij communiceren ook eens toe op je partner, je collega´s!

3. Choose your battles

Of in goed Nederlands: leg niet op alle slakken zout. Kies één ding uit wat je wilt veranderen, bij jezelf, bij je kinderen, bij de invulling van de dag, en bewaar de rest voor later.

4. Embrace the chaos

Omarm de chaos. Wij zitten nu even aan huis gebonden, dus laten wij het gewoon in de huiskamer leren. Je kunt niet alles in bedwang houden. De werkelijkheid is altijd anders dan wat je had gepland, iedere dag weer. Dat aanvaarden scheelt een hoop frustratie.

5. Durf te vragen

Praat de dag door met je partner (als je die hebt). Spreek af dat je elke dag even appt met een vriend of vriendin. Kijk op een website als Opvoeden. Durf te vragen als je er helemaal doorheen zit. Bel met een Centrum voor jeugd en gezin als je deskundig advies nodig hebt. Durf te zeggen als je voor jezelf niet in staat. Een vriend(in) en/of deskundige kunnen je echt verder helpen.

En als de coronacrisis voorbij is, de kinderen weer teruggaan naar school en het normale leven weer begint… Waarom zou je deze vijf tips niet blijven toepassen in de omgang met je kinderen? Met welke start jij?

Deze gastblog is geschreven door Theo Hettema van de Protestantse Kerk Nederland

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Gastblogger
MijnKerk.nl
2 reacties op “Hoe houden we het gezellig in huis? 
  1. Marij-ke

    Gisteren gebeurde er van alles. Het was mooi weer, een jongetje liep zich duidelijk te vervelen en sloeg met een gele schep erop los. Tegen de schommelstang op de planten en struiken op het kinderspeelveldje voor mijn huis. Meest ga ik er op af. Maar hij sloeg geen kinderen. Zo kwam ik in de middag hem met zijn moeder tegen bij de stoplichten. Hij was een en al bewegelijkheid op een aparte manier. Ik heb geen energie meer gaf hij aan. Nu dat had je vanmorgen anders wel je sloeg er flink op los met je schep op de struiken. Dat had hij duidelijk niet verwacht. Oh ja ik ben allergisch voor planten. Zo dat is niet zo leuk vroeg naar zijn naam en leeftijd en zowaar een klik. Zo vroeg ik om mijn leeftijd te raden. Dat kon hij niet en vroeg mij hoe oud ben jij? 71 zo en gelijk mam hoe oud ben jij. Het werd een spel van optellen en aftrekken van allerlei getallen, leeftijden en huisnummers. Een leuk onverwacht, bijzonder gesprek. Bij het scheiden van onze weg, vroeg ik hem, of hij nu weer een beetje energie had en ja dat had hij liep huppelend naast zijn moeder naar huis.

    19 maart 2020
  2. Sybilla

    2. Communiceer met jij-ik-wij

    Bijvoorbeeld: ik zie dat jij je drinken hebt omgegooid. Daar baal ik van, want nou moet ik alles weer opruimen. Als jij nou een doekje pakt, dan ruimen we het samen op en hebben we daarna even tijd voor wat leuks.

    Hoe komen jullie daar bij om dit zo te schrijven. U spreekt uw kind beschuldigend toe. U baalt in plaats van dat u blij bent dat u kunt helpen. Je zou kunnen vragen of het kind er van geschrokken is. Dan weet je of er troost nodig is en zoek je daarna samen een leuke manier om het op te ruimen. Doe het desnoods met paw patrol. Amen.

    20 maart 2020

Reacties zijn gesloten.