Hoe houden we het gezellig?

Hoe houden we het gezellig?

9 december 2019 0
Nu Sinterklaas de deur weer uit is, kunnen we ons vol overgave gaan richten op kerst. Voor sommige mensen the most wonderfull time of the year, voor anderen een stressvolle tijd. Wat gaan we eten? Wie nodigen we uit? En wordt het wel gezellig? 
Gezellig is een Nederlands woord bij uitstek. Het is niet in een andere taal te vertalen. De Engelsen hebben cozy. De Fransen hebben agréable.  Maar dat heeft allebei niet de diepte van het Nederlandse gezellig. Gezellig gaat over hoe je huis eruit ziet, warm en uitnodigend. Denk aan kaarsjes, familiefoto’s aan de muur of een dekentje op de bank. Gezellig gaat over samen zijn. Het kan al gezellig zijn om alleen maar bij elkaar te zijn. Samen op de bank, de één met een boek, de ander op de tablet. Gezellig gaat ook over de conversatie. Een gezellig gesprek is wederkerig, amuserend, liefdevol. Gezelligheid omvat zoveel aspecten van ons samen komen.

Geforceerde gesprekken

Met een gezellige kerst verlangen we best veel van onszelf en van onze omgeving. Zeker als je Kerst viert met een groter geheel dan alleen je eigen partner of gezin kan gezellig een flinke uitdaging worden. Als je uitgebreid gaat tafelen wordt je geacht ook een fijn gesprek te kunnen voeren. En soms liggen familierelaties wat ingewikkeld. Of deel je met je schoonzus of schoonvader niet zo veel interesses. Dan kan het kerstdiner een pijnlijke gebeurtenis worden, met geforceerde gesprekken of nare stiltes. Dan wordt het verre van gezellig. <

Gesprekskaartjes

Wat kan helpen zijn gesprekskaartjes. Op elk kaartje schrijf je een unieke vraag, die je helpt het gesprek op gang te krijgen. Vragen als Wat is je mooiste herinnering? Of Voor wie zou jij een kaarsje aan willen steken? 

IJsbreker

Met dit soort vragen kun je de diepte in gaan, elkaar beter leren kennen en over jezelf vertellen, zonder dat het heel ongemakkelijk wordt. De kaartjes kunnen zo als een ijsbreker werken. Stel de vraag die je pakt aan degene die tegenover je zit, of laat iedereen de vraag beantwoorden. Geef elkaar de ruimte om even na te denken. Zo zijn de gesprekskaartjes een handig steuntje in de rug voor het kerstdiner. Maar ook aan tafel met je gezin of bij een wijntje met vrienden kunnen de kaartjes goed gebruikt worden. Wie weet ontdek je nieuwe kanten van de ander.
Ik ga ze zeker inzetten met mijn gezin. Ik trap voor jullie alvast af met een vraag, die (nog) niet bij de gesprekskaartjes zit en ben benieuwd naar jullie antwoord.
Wat is voor jou het toppunt van gezellig?
Laat jij je antwoord weten in de reacties?
close

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Geesje Jaakke-den Toonder
Geesje Jaakke-den Toonder