Hoe krijg je meer rust volgens Prediker?

Hoe krijg je meer rust volgens Prediker?

9 mei 2021 1

2,4 miljard volgers. Influencer Nienke Plas was onder de indruk van die andere influencer die haar gepresenteerd werd in het EO-programma Diep. Haar levensvraag was hoe ze meer rust vindt. Rust vindt ze op dit moment alleen als ze in beweging is en in alle onrust meebeweegt. Een vaste basis heeft ze niet, ontdekte ze. Ik moest aan die andere influencer denken. Die leerde hoe je over het water kan lopen. En dat is niet door te blijven rennen.

We hebben het allemaal wel eens geprobeerd aan de waterkant. Gooi een steentje zo schuin en hard over het water dat het over het water ‘loopt’. Uiteindelijk zinkt het toch. En dat is precies waarom wij denken dat je niet over het water kunt lopen. Toch blijven we vaak maar doorrennen en denken we dat we daarin rust zullen vinden. Als alles maar af is, of omdat je werk je zoveel voldoening geeft, je je energie in kwijt kan, of simpel: omdat er toch nooit rust ‘is’. Alsof je dat zelf moet maken, en dus maar bezig moet blijven.

Rust is niet niks

‘Beter is één hand gevuld met rust dan beide vuisten vol gezwoeg en najagen van wind’ werd Nienke Plas verteld uit Prediker (4:6). Het boek van de columnist uit de Bijbel. Toch is dit het grootste misverstand dat rust betekent dat er helemaal niets gebeurt. En dat je zou moeten stoppen met alles. Want dezelfde Prediker zegt vlak daarvoor: ‘Een dwaas die nooit werkt, maakt zichzelf kapot.’ Wat is rust dan wel?

Rust na de schepping

God rustte als eerste in de Bijbel. ‘Op de zevende (scheppings)dag was God klaar met zijn werk. Toen rustte hij uit.’ Deed God niets meer? Jawel hoor, hij voltooide de schepping. Dat deed hij niet ’s avonds laat op de zesde dag, maar op de zevende dag. Rust is geen afstand nemen van je werk, maar voltooien. Niet je werk loslaten, maar zeggen dat het klaar is. Dat er meer is dan alleen dit werk. Dat je werkt om te leven en niet leeft om te werken. Niet omdat dat werken nu zo negatief is. Welnee, dat kan hartstikke leuk zijn en voldoening geven. Maar rust vind je er pas in als het ook klaar mag zijn. Dan ben je ‘vrij’.

Rust na Goede Vrijdag

Er is één heel bijzondere zevende dag in de Bijbel. Dat is de dag na Goede Vrijdag. Die dag waarop Jezus aan het kruis stierf. De dag tussen de dag waarop Jezus gekruisigd werd en de dag waarop hij opstond noemen we Stille Zaterdag. Maar gebeurde er op Stille Zaterdag (de zevende dag in de Joodse week) dan ook werkelijk niets? Ik geloof dat er wel iets gebeurde. De rust van de Stille Zaterdag was geen pauze. God was knoerthard bezig om een einde te maken aan de dood van Jezus. Daarvoor moest iets gebeuren.

Rust doet iets

Rust is geen niets doen, geen pauze. Als je rust neemt gebeurt er ook iets. Rust zorgt ervoor dat alles op z’n plek valt, dat je leven goed is zoals het is, en dat je daarvoor niet hoeft te blijven rennen. Rust nemen is dus ook een activiteit, iets doen. En dat zal je goed doen.

Rust heeft alles te maken met wat we doen

Ja, maar hoe dan?! Allereerst mag je de tegenstelling wegdenken tussen werken en rusten. Rust heeft nut, ook voor je werk en alles wat je doet. Het geeft je een basis. Daarom keert die basis van die zevende dag elke week terug. En weet je wat het mooie is: de mens werd volgens het Bijbelse scheppingsverhaal op de zesde dag geschapen. Dus de eerste dag van de mens was… de rustdag. Rust is waarvoor we gemaakt zijn. Dat legt de basis voor alles wat we doen. Het heeft dus álles te maken met wat we doen. Het geeft ons energie, inspiratie, overzicht en noem maar op.

Rust om van te genieten

Als je dat weet, dan kun je je makkelijker ook rust gúnnen. Want je hoeft niet ineens iets anders te doen of iets anders te zijn. Je mag er juist van genieten! Genieten niet van de doelen die je wilt bereiken, maar van wat je nu hebt en krijgt. Dat is waardevol! Sterker nog: iets anders hebt je niet.

Geniet van elke dag die God je geeft. Dat is het enige wat je hebt in het leven. Verder is het alleen maar werken en werken.

Prediker 9:9

Rust in het nu

Hoe krijg je meer rust? Door niet naar voren te kijken (naar alles wat je wil bereiken). Ook niet naar achteren (naar alles wat niet af is). Kijk naar beneden, wat je hebt, en naar boven, wat je ontvangt. En doe dat steeds weer even. Tussendoor, op een apart moment, misschien zelfs een aparte dag. Zo kweek je voor jezelf een basis. En hoef je niet meer zo hard te rennen. En misschien leer je zo nog wel over het water te lopen ook…

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Otto Grevink
Otto Grevink
Een reactie op “Hoe krijg je meer rust volgens Prediker?
  1. Marij-ke

    Dit telefoongesprek van een paar jaar geleden. Ik kan intens genieten als ik aan dit telefoongesprek terug denk. Ik woon op één van de Zuid Hollandse eilanden al meer dan 50 jaar. Het was hier heerlijk rustig. Er waren heel wat minder auto’s. Je had geen wasstraten.
    Rust in de wasstraat. Op mijn verjaardag belde mijn broer hij zat in zijn auto ik nam op met Marijke, met je broertje. Ik verstond hem niet goed vanwege de herrie welke de wasmachine maakte. Jij zegt toch altijd dit is mijn broertje. Hij is lang wel zes jaar jonger. Ik ben klein. We lijken niet op elkaar. Eigenlijk had hij geen tijd dus maar even bellen vanuit de wasstraat. Afgesloten van de buitenwereld. Het mooie is voor God hoef je geen antenne in te schuiven om kopje onder te gaan voor een wasbeurt. Kom tot mij, en ik zal je je broodnodige rust geven.

    11 mei 2021

Reacties zijn gesloten.