Hoe krijg je meer veerkracht?

Hoe krijg je meer veerkracht?

9 april 2021 0

Veerkracht is een belangrijke kwaliteit. Het leven brengt vaak onverwachte gebeurtenissen en zaken lopen soms anders dan je had verwacht of gehoopt. Hoe krijg je meer veerkracht? Speelt geloof daarbij een rol? Lees het in deze blog.

Wat is veerkracht?

Veerkracht is het vermogen om te herstellen na een tegenslag of een uitdagende situatie. Ik las het verhaal van Jeanine. Vanwege haar gezondheid kon ze niet meer zoveel als vroeger. Werken kon ze nog maar halve dagen en ’s avonds was ze vaak moe. Toch was ze in staat de mooie kanten van het leven te zien. Ze richtte zich op wat ze allemaal wel kon doen. Zij en haar man hadden een goede taakverdeling weten te maken en het gezin deed een aantal dingen op een andere manier. Ze is een blij een vrolijk mens. Dat is veerkracht. Veerkracht is kunnen opveren.

Zoeken naar veerkracht

Als je zoekt naar meer veerkracht, dan is belangrijk te ontdekken welke mensen en welke omgeving en activiteiten goed voor je zijn. Wat heb jij nodig? Waar haal jij geluk en vertrouwen uit? Ook jezelf en anderen met mildheid beoordelen is belangrijk. Je bent nu eenmaal een mens en daar horen ook onvolmaaktheden bij. Veerkracht kun je ook leren aan én door te kijken naar kinderen.

Veerkracht en geloof

Bij het krijgen van meer veerkracht kan geloof een grote rol spelen. Een uitspraak die christenen wel eens gebruiken is:

              Als God een deur sluit, opent hij een venster.

Daarmee wordt bedoeld dat je erop mag vertrouwen dat als iets anders gaat dan je had gehoopt, er altijd een andere weg is om te gaan. God is groter dan wat je allemaal kunt bedenken. Erop vertrouwen dat je uiteindelijk op een plek terecht komt die bij jou past hoort daarbij. Een beroemde en veelgelezen Psalm is Psalm 23. Daarin staat: ‘De Heer is mijn herder. Mij ontbreekt het aan niets.’ Dat kunnen zeggen, ongeacht de situatie waar je in zit, dat is veerkrachtig zijn. Je weet dat er een weg voor je is om te gaan en je vertrouwt erop dat alles wat je nodig hebt er is en dat God er is.

Wanneer moest jij veerkrachtig zijn? Hoe was dat voor je? Laat het ons weten in de comments.

Wil je meer over de Psalmen weten? Luister dan naar onze Psalmenpodcast.

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Niels Gillebaard
Niels Gillebaard